Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. dubna (VS ČR, ČTK) - Odborný seminář, jehož cílem bylo prezentovat a prodiskutovat návrhy legislativních změn vedoucích k snížení trestní represe a tím počtu vězeňské populace, se v pondělí uskutečnil v poslanecké sněmovně. Vězeňskou službu ČR na jednání reprezentoval její generální ředitel, Simon Michailidis. Odborníci z různých složek justičního systému i z řad odborné veřejnosti diskutovali o opatřeních, která by byla realizovatelná v horizontu dvou let a která mají reálný potenciál snížit míru uvěznění v ČR.

Seminář v poslanecké sněmovně reagoval na prioritní cíle vytyčené v Programovém prohlášení vlády České republiky, zejména řešení problému nadužívání trestní represe u jednání s nízkou společenskou škodlivostí a odlehčení věznicím. Mezi diskutovanými návrhy je například zrušení vyšších trestních sazeb pro recidivisty, částečná dekriminalizace neplacení výživného či snížení dolních hranic sazeb u některých trestných činů. Návrhy na sněmovním semináři představil Jakub Drápal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Česko má čtvrtou nejvyšší míru uvěznění v Evropské unii: na 100 000 obyvatel připadá 180 vězňů. Počet vězňů opět stoupá od roku 2022. Zatímco loni se jejich stav zvýšil o zhruba čtyři stovky, v letošním roce jich k dnešnímu dni přibylo už 660. Za mřížemi je 19 712 vězňů a ubytovací kapacita věznic se blíží stoprocentnímu naplnění. Stát na výkon trestu ročně vynaloží 13,5 miliardy korun.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X