Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 27. května (VS ČR) - Medailí Vězeňské služby ČR za statečnost vyznamenal dnes generální ředitel VS ČR Petr Dohnal dva příslušníky sboru z brněnské justiční stráže a z Věznice Rýnovice, kteří svým včasným zásahem a kvalifikovaným poskytnutím první pomoci zachránili při dvou různých příležitostech dva lidské životy. Medaile VS ČR za statečnost je nejvyšším resortním vyznamenáním.

David Ota z Věznice Rýnovice zachránil život svému kolegovi, který zkolaboval ve věznici. Ota neváhal, okamžitě zajistil přivolání záchranné služby a dalších příslušníků a zahájil první pomoc. Svou pohotovou reakcí, správným vyhodnocením situace a použitím defibrilačního přístroje dokázal zachránit lidský život, podařilo se mu obnovit základní vitální funkce kolegy ještě před příjezdem zdravotníků.

Ivo Kotrla, který pracuje u justiční stráže Krajského soudu Brno, jako první poskytl pomoc člověku, který náhle ztratil vědomí. Bez okolků započal se srdeční masáží, dokázal obnovit základní životní funkce a i po předání pacienta do péče zdravotníků pokračoval ve spolupráci, zejména při opětovných srdečních masáží, protože pacient opakovaně ztrácel vědomí a bylo nutné s ohleden na délku resuscitace velkého úsilí všech zúčastněných osob ke stabilizaci životních funkcí pacienta.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X