Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 24. června 2022 (VS ČR) – Návštěvy, které přichází za odsouzenými do Věznice Stráž pod Ralskem, budou mít nové zázemí. Rozsáhlá rekonstrukce návštěvních místností byl dokončena a dnes slavnostně předána do užívání. Nově jsou ve věznici také místnosti uzpůsobené pro návštěvy rodin s dětmi. Rekonstrukce návštěvních prostor začala v říjnu roku 2021. Jejím hlavním cílem byla především modernizace prostor, ve kterých probíhaly návštěvy odsouzených. Původní návštěvní místnosti již nevyhovovaly současným požadavkům a standardům. „

"Nově zřízené prostory teď zajistí důstojné prostředí pro setkání odsouzených s rodinnými příslušníky. Navíc v době mimo návštěv budou využívány k práci odborných zaměstnanců věznice a jako zázemí pro činnost spolupracujících neziskových organizací,“ říká ředitel věznice Ladislav Blahník.

Pro vybudování nových návštěvních místností byl využit volný prostor mezi dvěma budovami uvnitř věznice. Nově postavený objekt je montovanou stavbou, složenou z propojených obytných buněk. Tento objekt je současně propojen s původní budovou. Vznikly tak nové prostory nejen pro návštěvní místnosti, ale díky novému prostoru zde bylo vybudováno také zázemí pro příslušníky a několik kanceláří pro odborné zaměstnance věznice, včetně hygienických zařízení.

Během slavnostního otevírání nových prostor představil ředitel věznice Ladislav Blahník také novou službu pro tamní odsouzené a jejich příbuzné: „Balík do věznice“. Jedná se o unikátní e-shop, který zatím funguje pouze v této věznici a provozuje ho místní středisko hospodářské činnosti. „Hlavní předností je kromě zjednodušení zasílání balíků odsouzeným také snížení bezpečnostních rizik pro věznici, neboť v takto pořízených balících nemohou být ukryté nepovolené věci. Odpadá také přebírání balíků od České pošty a jejich přeprava do věznice,“ dodává Blahník.

Nápad vytvořit e-shop, prostřednictvím kterého mohou rodinní příslušníci posílat balíky odsouzeným, vznikl přímo ve strážské věznici. Přes e-shop si lze objednat dva typy balíků. A to nárokový balík, na který má odsouzený nárok jednou za půl roku a balík s tiskovinami. Výhodou této služby je, že automaticky počítá váhu zásilky a nedochází tak k překročení povolené hmotnosti. Kupující mohou vybírat z velkého množství zboží, ale zároveň pouze to zboží, které je povoleno odsouzeným odesílat. Další výhodou je cena. Ta je za nárokový balík 120 Kč a za balík s tiskovinami 60 Kč. Rodinní příslušníci také určitě ocení fakt, že zboží pro odsouzeného mohou vybírat z pohodlí domova a ušetří si tak cestu do obchodu a poté na poštu.

Platba je možná bankovním převodem, složenkou typu A, nebo přes platební bránu. Garantována je také rychlost dodání. Po obdržení platby na účet je balík dodán do 3 pracovních dnů. V případě pracovního dne obvykle dokonce už druhý den. Zboží do balíků připravují odsouzení, kteří jsou zaměstnaní v kantýně pro odsouzené. U veškerého zboží je zaručena kvalita i datum spotřeby.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X