Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 1. dubna (VS ČR) – Až 182 nových míst přinese ženské věznici ve Světlé nad Sázavou nová ubytovna, která byla dnes slavnostně otevřena. Celková kapacita věznice tak bude 945 míst. Nová ubytovna splňuje evropské standardy vězeňství, kdy jsou ubytovací prostory koncipovány do menších skupin po 2 až 4 osobách. Ubytovna je vzhledem k ostatním objektům v areálu věznice zcela autonomní. Je zde kompletní logistické zázemí se stravovacím provozem, zdravotnické středisko, velké návštěvní centrum, či vycházkové prostory, které se nacházejí ve třetím patře. Specifikem jsou moderní technologie pro další využívání dešťových vod, nebo získávání energie ze solárních panelů.

„Je mým velkým přáním, aby naše věznice prošly postupně tolik potřebnou modernizací, kdy inspirací může být právě taková ubytovna, kterou dnes zde ve Věznici Světlá nad Sázavou slavnostně otevíráme,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis. Ubytovna rovněž rozšíří možnosti pro práci s odsouzenými ženami. Nové terapeutické prostory umožní realizaci dalších specializovaných aktivit, či se více soustředit na ženy s různými psychickými problémy a závislostmi. To může napomoci ke změně smýšlení odsouzených žen a ve svém konečném důsledku i ke snížení míry recidivy.

Věznice Světlá nad Sázavou se dlouhodobě soustředí na práci s dětmi odsouzených žen. V těsném sousedství ubytovny byl vybudován samostatný objekt - návštěvní domek, který využijí právě rodiny s dětmi, případně neziskové organizace. Jejich návštěvy se tak mohou uskutečnit v klidnější atmosféře, podobnější rodinnému prostředí.

První odsouzené ženy byly do Věznice Světlá nad Sázavou umístěny v roce 2000, byly to ženy vykonávající trest v kategorii dozor. Postupně sem byly umísťovány i ženy z kategorie ostraha. V kontextu aktuální zákonné úpravy je Věznice Světlá nad Sázavou zařazena do kategorie věznic s ostrahou. Trest zde vykonávají odsouzené ženy v odděleních s ostrahou s nízkým, středním i vysokým stupněm zabezpečení a v oddělení se zvýšenou ostrahou. Dále je zřízeno oddělení pro výkon trestního opatření odnětí svobody, v rámci kterého se jedná o tzv. mladistvé odsouzené ženy. Věznice Světlá nad Sázavou také jako jediná v České republice zajišťuje už dvacet let výkon trestu matek spolu s jejich dětmi zpravidla do tří let věku dítěte.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X