Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Norská nápravná služba je dlouholetým zahraničním partnerem české Vězeňské služby. Na základě pozvání norského partnera měly dvě zaměstnankyně GŘ VS ČR příležitost zúčastnit se 15. a 16. června 2022 první International Prison Radio Conference (Mezinárodní konference vězeňského rozhlasu).

Konferenci společně organizovala společnost Røverhuset s Norskou nápravnou službou. Vysílání radia Røverhuset bylo zahájeno v roce 2014, a stalo se tak prvním rozhlasovým programem vytvořeným uvězněnými lidmi. Od roku 2017 vysílají pořady v Norsku celonárodně.

Na konferenci vystoupili také zástupci dalších vězeňských rozhlasů a tvůrci podcastů z Austrálie, Indie, Izraele, Maďarska, USA a Velké Británie. V současné době se ve věznicích po celém světě vytváří obsah v mnoha různých jazycích. Tato práce proměňuje životy vězněných mužů, žen a jejich blízkých a pomáhá budovat most mezi vězeňským prostředím a zbytkem společnosti.

Podobně jako česká delegace byli pozváni další reprezentanti ministerstev a vězeňských služeb z Litvy, Lotyšska, Polska a Rumunska. Tyto země díky podpoře z norských fondů implementují do svých vězeňských systémů nové programy inspirované Norskou nápravnou službou.   

Na základě této iniciativy byla prohloubena a posílena dosavadní spolupráce s Ředitelstvím Norské nápravné služby, využilo se tak času před/během a po konferenci k diskusi a řešení relevantních témat. Velký přínos byl rovněž v osobních setkání a konzultací mezi jednotlivými účastníky konference a navázání budoucí spolupráce s dalšími věznicemi napříč hranicemi. Na základě této iniciativy zároveň došlo k efektivnější spolupráci s norskou stranou v rámci aktivit předem definovaného projektu „Snižování rizik odsouzených prostřednictvím intervenčních programů“.

Tato bilaterální iniciativa „Účast zástupců VS ČR na Mezinárodní konferenci Vězeňského rozhlasu v Oslu 2022“ byla podpořena Norskými fondy 2014-2021.

https://www.vscr.cz/media/organizacni-jednotky/generalni-reditelstvi/odbor-investic/norske-fondy/jirice-a-bastoy/nfmale.png

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X