Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 19. května (VS ČR) – Historicky první Mše za příslušníky a zaměstnance Vězeňské služby ČR se uskutečnila v prostorech Vojenského kostela svatého Jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech. Mše byla součástí letošních oslav 30. výročí vzniku Vězeňské služby České republiky. V úvodu zazněla jména těch, který přišli o život při výkonu služby, práce, nebo byli popraveni jakožto účastníci druhého. či třetího odboje. Jejich jména si přítomní mohli přečíst u svíček, které byly zapáleny jako součást uctění jejich památky.

Poděkování za možnost realizace mše ve Vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého patří Zdenku Wasserbauerovi, který je v římskokatolické církvi pověřen duchovní službou v armádě, vězeňství, u Policie ČR a Integrovaného záchranného systému. S vězeňskou službou je úzce spjat i proto, že je členem Rady pro duchovní službu ve věznicích a detenčních zařízeních. Několik věznic osobně navštívil a o problematiku spojenou s vězněnými osobami se intenzivně zajímá.

Pozvání na mši za příslušníky a zaměstnance vězeňské služby přijali hosté z řad Ekumenické rady církví, Vězeňské duchovenské péče či Mezinárodního vězeňského společenství. Přišly významné osobnosti z dalších ozbrojených složek, z řad Policie České republiky, Celní správy, Hasičského záchranného sboru či Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nechyběli ani zástupci ministerstva spravedlnosti a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X