Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 11. února (VS ČR) - Dva modely letadel britského královského letectva (RAF) Supermarine Spitfire Mk. IX, které vyrobili vězňové ve středním odborném učilišti VS ČR ve Věznici Plzeň, předal dnes generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis válečnému veteránovi armádnímu generálovi Emilu Bočkovi. Boček je poslední žijící český pilot československé 310. stíhací perutě RAF.

Slavnostní předání daru modelů letadel, na kterých generál Boček za druhé světové války létal, se konalo v památníku českého vězeňství ve Vazební věznici Praha Pankrác. Při této příležitosti zde, v tzv. pankrácké sekyrárně, Emil Boček vzdal čest památce 1075 lidí, kteří byli v letech 1943 až 1945 popraveni gilotinou. Zavzpomínal také na své kamarády letce, kteří se konce války nedočkali a položili své životy v boji proti fašismu.  

Modely britského stíhacího letounu Supermarine Spitfire Mk IX pro Bočka vyrobili metodou 3D tisku a následného lepení jednotlivých dílů žáci středního odborného učiliště v plzeňské věznici. Letadlo zhotovili podle dobových fotografií a dostupné technické dokumentace. Práce trvaly zhruba tři měsíce, modely se skládají z více než 250 dílů. Výrobu koordinoval vedoucí tamního školského vzdělávacího střediska Pavel Kalina, který je rovněž válečným veteránem: účastnil se mírových misí UNPROFOR a IFOR.

Boček se narodil 25. února 1923. V roce 1939 ilegálně opustil území protektorátu a vstoupil do československé zahraniční armády. O čtyři roky později absolvoval pilotní výcvik v Kanadě a od října 1944 nastoupil jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut. Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva III. třídy. Současný prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil řád nejvyšší třídy.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X