Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 12. března (VS ČR) - Po téměř devíti letech se do funkce tiskové mluvčí vězeňské služby vrací Markéta Prunerová. Při této příležitosti ji představujeme v krátkém rozhovoru. 

Na pozici tiskové mluvčí se vracíte po téměř devíti letech. Co se za tu dobu změnilo?
Změnilo se toho hodně. Minimálně z poloviny se změnilo složení tiskových mluvčích na věznicích a tak se postupně seznamuji s novými kolegy. Výrazně se díky rozmachu sociálních sítí změnil i způsob informování o dění uvnitř Vězeňské služby ČR. Více teď komunikujeme přímo s veřejností přes FB, hodně se toho o nás mohou lidé dočíst na Twittru a všechno dokreslují fotky na Instagramu. Také na Youtube máme vlastní kanál, tak mohou i lidé, kteří nepracují přímo ve věznici, vidět, jak to za těmi „mřížemi“ vypadá. Právě jsme spustili zkušební provoz nového webu a od příštího měsíce se můžete těšit na nové interaktivní webové stránky VS ČR, které vás osloví a jelikož budou disponovat důslednou analytikou, tak je budeme průběžně uzpůsobovat potřebám našich uživatelů.
Jaká práce Vás tedy v nejbližší době čeká?
Určitě navážeme druhou vlnou na úspěšný projekt Darujeme krev. Bylo až neuvěřitelné, jak se naši zaměstnanci, už v době, kdy byl covid-19 všudypřítomný, semkli, vyslyšeli výzvu, že je potřeba darovat krev a šli pomáhat. Skoro 400 kolegů a kolegyň neváhali a půllitrem své krve případně plazmou pomohli těm, kteří to potřebovali. Moc si jich všech za to vážím. A dneska se zase ozývají z nemocnic, že by měli zájem o další spolupráci. Nyní ještě domlouváme obdobný projekt, darování kostní dřeně. Už se začínají rýsovat další charitativní projekty, o kterých se budete průběžně dozvídat. Také doufám, že se brzy zlepší současná pandemická situace a budu se moci rozjet do věznic.
Jak se změnil přístup médií k Vězeňské službě ČR oproti době, kdy jste začínala?
Řekla bych, že dost a naštěstí je to změna k lepšímu. Dříve jsme bojovali o prosazení jakékoli pozitivní zprávy do médií, prostě nás vnímali jako represivní složku a už dopředu očekávali negativní výstupy. Dneska se nám daří v rozhodně větší míře prodat i pozitivní témata a co víc, média to pochopila a chtějí je. I kolegyně a kolegové tiskoví mluvčí na věznicích dokázali navázat s novináři dobré vztahy a díky tomu už nejsme ten neprodyšně uzavřený sbor. Určitě je mým cílem ukázat veřejnosti, že Vězeňská služba ČR nerovná se jen kriminál, vysoká zeď a zlo. Ale že navzdory negaci, kvůli které k nám naši „klienti“ přicházejí, jsme potřebná organizace, která tu má své místo a dokáže pomáhat napříč celou společností.
Bez čeho se správný tiskový mluvčí neobejde? 
Určitě bez telefonu, počítače, propisky a papíru. A samozřejmě bez notné dávky informační empatie. Zpravidla víte víc, než můžete říct. A i když je ta hranice mnohdy neznatelná, nesmíte ji překročit. Jinak uškodíte sobě i organizaci, za kterou mluvíte. Interakce mezi novinářem a tiskovým mluvčím je takt trochu hra Kdo s koho, ale i přesto je potřeba udržovat vzájemně přátelský vztah. Jedině tak to potom může dobře fungovat na všech frontách.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X