Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 14. října (VS ČR) - Sbor vězeňské a justiční stráže Slovenské republiky pořádal v termínu 9. – 13. září 2019 ve školícím středisku Santovka mezinárodní kynologický přebor ve všestranné služební kynologii, kterého se účastnili hosté z Maďarska, České republiky a samozřejmě také psovodi se služebními psy pořadatelské země.

Soutěž se konala ve třech disciplínách (obrana, stopa, poslušnost) a reprezentanti z věznice Rapotice ppor. Radek Urban se služebním psem Bladem Cleansem a prap. Tomáš Fejtek se služebním psem Gripenem obsadili v celkovém pořadí deváté, respektive 14. místo. V disciplíně obrana pes Blade Cleans se svým psovodem obsadili 2. místo a v kategorii poslušnost 3. místo.

Vězeňská služba Maďarska pořádala ve dnech 24. – 26. září 2019 v areálu věznice Állampuszta mezinárodní kynologický přebor, kterého se účastnili psovodi se svými služebními psy z rezortu vězeňství Maďarska, Slovenské republiky, Polska, České republiky a dalších bezpečnostních sborů pořádajícího státu. Soutěž byla rozdělena do tří kategorií – obrana, stopa a vyhledávání omamných a psychotropních látek. Náš rezort úspěšně reprezentovali ppor. Radek Čajka se psem Be Thor Frosty Foxem v disciplíně obrana (V Kynšperk), prap. Bc. Josef Šesták se psem Cyclonem v disciplíně stopy (V Břeclav) a prap. David Tesař se psem Samem ve vyhledávání omamných a psychotropních látek (VVaÚpVZD Brno).

Všechny kategorie měly společnou disciplínu poslušnost sestávající ze sedmi cviků. Kategorie stopy byla složena ze dvou stop (praktická a frekvenční), obrany spočívaly v plnění pěti cviků (zadržení aktivního pachatele v místnosti a ve vozidle; výslech, prohlídka a doprovod pachatelů; zadržení s protiútokem; zadržení prchajícího pachatele) a vyhledávání OPL ze čtyř prohlídek pracovišť (beden, místností, volného prostranství a balíků). Všechny disciplíny simulovaly praktický výkon služby se služebním psem. 

Výsledky našich reprezentantů:

prap. David Tesař2. místo v disciplíně vyhledávání OPL (kategorie hosté)
ppor. Radek Čajka3. místo v disciplíně obrany (kategorie hosté)
 3. místo v disciplíně poslušnost (celkové pořadí)

    

prap. Bc. Josef Šesták2. místo v disciplíně stopy (kategorie hosté)
 3. místo v disciplíně stopy (celkové pořadí)

 

Soutěžní družstvo VS ČR tak obsadilo v nejprestižnější soutěži družstev, již potřetí, 1. místo v celkovém pořadí.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X