Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Zaběhnout maraton, to je snem snad každého běžce. V rámci Volkswagen Maratonu Praha se v neděli 7. května na trasu dlouhou více než 42 km, vedoucí historickými krásami Prahy, vydala téměř padesátka běžců, na jejichž tričku tkvěla žlutá stužka s výzvou „Dejme vězňům druhou šanci!“. Touto výzvou společně poukazovali na problematiku nezaměstnanosti lidí s trestní minulostí. Někteří běželi maraton poněkolikáté, u jiných se jednalo o první v jejich životě. Závod oceněný zlatou známkou Mezinárodní asociace atletických federací absolvovali i čtyři běžci, kteří mezi ostatními profesionálními a amatérskými závodníky ničím nevyčnívali, ale přesto se od nich lišili. Na maraton totiž trénovali ve značně omezených podmínkách, a to převážně na vězeňských dvorech s trasou dlouhou několik set metrů. Tréninky jim ve výkonu trestu nijak neulehčovaly, naopak probíhaly při současném plnění všech povinností a aktivit, včetně těch pracovních. Do cíle všichni čtyři zdárně doběhli – vyčerpaní, ale šťastní, že maratonskou výzvu zdolali. Tím nejen sobě dokázali, že i lidé, kteří v minulosti pochybili a jsou omezeni na svobodě, mají pevnou vůli bojovat za druhou šanci a jsou tak na nejlepší cestě proměnit výzvu na tričku ve skutečnost.

Spolu s vězněnými osobami byli mezi závodníky také zástupci firem, které jsou partnery letošního ročníku Yellow Ribbon Run (Kostelecké uzeniny, Lion Products, Hamerník, United Bakeries, LMC, Schindler CZ), zástupci Vězeňské služby ČR i Probační a mediační služby ČR a bývalý vězeň. Nechybělo ani několik účastníků ze zahraničí. Kromě maratonských běžců vyběhla se žlutou stužkou i další čtyřicítka osob, které si trasu rozpůlily v rámci 2RUN.

Zajímavosti o Yellow Ribbon Run z Volkswagen Maratonu Praha

  • Na Volkswagen Maratonu Praha běželo 10.500 závodníků.
  • Nejlepší běžec Yellow Ribbon Run, zaměstnanec Probační a mediační služby ČR, absolvoval maraton na celkovém 107.místě s časem 2:53:08.
  • Jako druhý a celkově 143. zdolal maratonskou trasu zaměstnanec firmy Kostelecké uzeniny, zlatého partnera Yellow Ribbon Run. Cílem proběhl v čase 2:56:09.
  • Třetím nejlepším běžcem Yellow Ribbon Run se stal zaměstnanec Vězeňské služby ČR. Cílovou rovinku pokořil na 312.místě.
  • Volkswagen Maraton Praha přenášela živě Česká televize Sport. Součástí byl vstup o projektu Yellow Ribbon Run, ve kterém hovořila Gabriela Slováková, ředitelka světelské věznice a iniciátorka tohoto projektu v ČR.
  • Yellow Ribbon Run měl na Staroměstském náměstí, které je startovním i cílovým místem pražského maratonu, vlastní stánek – fanzónu jako zázemí pro běžce, partnery a fanoušky.
  • O účasti běžců Yellow Ribbon Run na pražském maratonu informovala i média, například Česká televize v rámci hlavních Událostí či Seznam zprávy.

Dalším závodem Yellow Ribbon Run budou dne 14. června štafety na závodu O2 Pražská štafeta 4x5.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X