Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. listopadu (VS ČR) - Novinářka a spisovatelka Marcela Pecháčková pokřtila ve středu svoji novou knihu Zabíjím rychle. Cena: 13 minut. V knize jsou mimo jiné autentické rozhovory se čtyřmi vězni, kteří zavinili smrtelné dopravní nehody. Kniha volně navazuje na dokumentární film režiséra Víta Klusáka 13 minut o nebezpečí na silnicích. Spolu s autorkou knihu pokřtil i generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis, zástupci nakladatelství Albatros Media, dopravní policie a Besipu.

Podle autorky má kniha více prostoru než filmový dokument vyprávět, co všechno tragickým nehodám předcházelo, komu a jak ublížily a jak například poznamenaly celé rodiny jejích účastníků. V knize jsou rozhovory i se dvěma odsouzenými, kteří v současné době vykonávají trest odnětí svobody ve Věznici Rapotice a kteří svým chvilkovým zaváháním u volantu způsobili smrt několika lidí. Středečního křtu se v rámci svých extramurálních aktivit mohli zúčastnit také. Další dva odsouzení, jejichž rozhovory jsou v knize také obsaženy, přijet nemohli. 
Generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis uvedl, že se ho téma knihy velmi týká, neboť i jemu se stalo, stejně jako mnoha dalším účastníkům křtu, které vyzval, aby se spolu s  ním přihlásili, že je někdy zastihl mikrospánek za volantem. Na adresu vězňů, kteří se v knize zpovídají, uvedl, že ačkoliv jsou nyní třeba ve výkonu testu odnětí svobody, ještě větším trestem je pro ně to, co se jim přihodilo. Doplnil, že v českých věznicích aktuálně pobývá 52 lidí, kteří někoho neúmyslně usmrtili, velkou část z nich tvoří právě viníci dopravních nehod. 

Co znamená 13 minut v podtitulu knihy a v názvu Klusákova dokumentu? Je to čas, který ušetří řidič, nebezečně rychlou jízdou při cestě mezi Prahou a Brnem. Právě nepřiměřená rychlost je nejčastější příčinou tragických dopravních nehod.

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X