Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

JAK LÉPE ŘEŠIT SPORY? Kdo by se v této dovednosti nechtěl zlepšit? Patnáct zaměstnanců Vězeňské služby ČR mohlo studovat metody konsensuálního řešení sporů a konfliktů neboli mediaci, a to díky podpoře z Evropského sociálního fondu. V rámci Vzdělávacího projektu Vězeňské služby financovaného z prostředků Operačního programu Zaměstnanost byl uskutečněn třítýdenní kurz Mediačních technik. Jako lektora kurzu se podařilo získat předního českého odborníka JUDr. Martina Svatoše, Ph.D., který se jako zapsaný mediátor věnuje mimosoudnímu řešení sporů dokonce i na mezinárodní úrovni už více než deset let a zároveň vyučuje mediační dovednosti na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

V prvním týdnu, který v únoru kvůli pandemii covidu probíhal online, posílili studenti kurzu svoje teoretické znalosti o technikách vyjednávání a způsobech řešení sporů. Březnový týden kurzu už se účastníci mohli plně vrhnout na praktický nácvik mediačních technik a z pozice mediátora řešit spory všeho druhu – rodinné, sousedské, obchodní, občanské a další…

Poslední týden kurzu proběhl v dubnu v Praze, a protože studenti už obstojně ovládali všechny fáze mediace, simulace sporů začaly být velmi podobné skutečnému průběhu mediace. Dva studenti vždy dostali zadání a simulovali spor, třetí student měl za úkol obě strany sporem jako mediátor provést až k uzavření mediační dohody, tedy dopomoci jim k nalezení pro obě strany přijatelného řešení. Lektor JUDr. Martin Svatoš, Ph.D. vzal účastníky kurzu také na prohlídku do své kanceláře a mediačních místností v prostorách Emauzského kláštera. V těchto prostorách svým studentům z řad Vězeňské služby také předvedl vlastní příkladovou mediaci.

Hledání řešení konfliktů a sporů účastníky velmi sblížilo, a tak nebyla nouze o společné aktivity i po skončení kurzu. Stráž pod Ralskem nabízela možnosti vycházek do přírody, Praha umožnila kulturní vyžití. Díky velkorysému pozvání pana lektora studenti navštívili slavnostní premiéru filmu o Přemyslu II. Otakarovi Až zařve lev z dílny Jana E. Svatoše.

Vězeňská služba ČR nabídla svým odborným pracovníkům tímto prestižním kurzem spojeným s praktickým výcvikem jedinečnou příležitost posunout vlastní mediační dovednosti. Absolventi kurzu si do své práce na věznicích odnášejí nové poznatky a praktické dovednosti v oblasti vyjednávání a řešení sporů, které jim nejen usnadní orientaci v konfliktních situacích, ale pomohou jim také v rámci těchto situací konstruktivně doprovázet všechny strany sporu při hledání řešení. Kurz rovněž rozvíjel asertivní komunikační dovednosti, které zaměstnancům usnadní komunikaci s problémovými, konfliktními či manipulativními klienty.

Velké poděkování patří Evropskému sociálnímu fondu v ČR, bez jehož podpory bychom akci neuskutečnili, lektorovi JUDr. Martinu Svatošovi, Ph.D., Akademii Vězeňské služby ČR a metodičce odboru výkonu vazby a trestu Mgr. Šárce Černé, Dis. za koncepci náplně kurzu. A závěrem chceme také vyjádřit zásadní poděkování oddělení EU fondů a dotací Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR za několikaleté úsilí spojené s přípravou celého projektu, který v sobě zahrnuje celkem 17 různorodých témat, a za celkovou organizaci tohoto kurzu.

https://www.vscr.cz/media/organizacni-jednotky/generalni-reditelstvi/odbor-investic/eu-fondy/eu-fondy-zam.jpg

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X