Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 20. října (VS ČR, MVS) – Soudce, advokát, generální ředitel Vězeňské služby ČR, dítě vězněných rodičů nebo bývalý odsouzený. Všechny spojuje jedno téma, kterým je vězení, ale všichni s ním mají jinou zkušenost. Vyprávěli ji na Koncertu 5 Tváří zdi, který se uskutečnil ve čtvrtek 20. října 2022 v prostorách Senátu Parlamentu ČR a organizovalo ho Mezinárodní vězeňské společenství, z.s. (MVS) ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR (VS ČR). Koncert s rozhovory na téma justice a vězeňství se uskutečnilo pod záštitou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a senátora Patrika Kunčara.

Koncert s rozhovory na téma vězeňství uspořádala nezisková organizace MVS již po jedenácté. „Naším cílem je vždy ukázat, že trestný čin má mnoho tváří, ať už je to oběť, odsouzený, propuštěný nebo rodina každého z nich. Všechny to zásadním způsobem v životě ovlivní. V letošním roce jsme se rozhodli ukázat na profesionály, kteří s trestným činem přijdou do styku přes svoje povolání. Jsou to zástupci pravdy a spravedlnosti, ale hlavně jsou to lidé, kteří jsou také zranitelní, citliví a svou práci nutně musí vnitřně zpracovávat,“ uvedla Gabriela Kabátová, ředitelka MVS. Upozornila také na to, že během let došlo k prohloubení vztahu mezi neziskovým sektorem a Vězeňskou službou ČR, který funguje na vzájemné spolupráci a partnerství.  

"Vězení už dávno nemá být místem vykonání odplaty za spáchané zlo. Vězení má být místem zpytování svědomí, pokání, odpuštění a smíření - místem, kde vzniká nová naděje," uvedl Simon Michailidis, generální ředitel VS ČR a dodal, že v procesu penitenciární a postpenitenciární péče hrají neziskové organizace nezastupitelnou roli. MVS spolupracuje s VS ČR téměř ve všech věznicích, kde organizuje své projekty. Mezi věznicemi je aktuálně největší zájem o kurzy Vězňova cesta a o projekt Den s dítětem.  

Za Ministerstvo spravedlnosti ČR dorazil na koncert Petr Dohnal, náměstek pro řízení sekce vězeňství a resortní kontroly. Hovořil také advokát Tomáš Sokol, který upozornil na nesystematické rozhodování o podmíněném propuštění, které může demotivovat odsouzené k dobrému chování. Soudce Petr Černý se zase svěřil, že je pro něj i po 20 letech v praxi nejtěžší ukládat trest mladistvým. Všichni přítomní se shodli na tom, že za každou životní chybou je osobní příběh, který je dobré znát, ale také to, jak souvisí páchání trestné činnosti se vztahy v rodině během dětství.  

Svůj životní příběh vyprávěla patnáctiletá Monika, která má oba rodiče ve vězení a vychová ji a její dva bratry babička a tak Pavel, který strávil 12 let za mřížemi a skrze víru a pomoc lidí s dobrým srdcem našel správnou životní cestu a dnes sám pomáhá jako duchovní službou ve věznicích.

Vězeňská služba během večera ocenila čtyři své zaměstnance, kteří mají podíl na rozvoji spolupráce mezi vězeňskou službou a neziskovým sektorem. O hudební část se postaral Radek Banga, který přispěl k tématu vyprávěním svého životního příběhu. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.