Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 13. dubna (VS ČR) - I pro letošní rok připravil Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Kalendář nevyřešených případů. Měsíční nástěnný kalendář přibližuje okolnosti neobjasněných zločinů převážně násilné povahy, případně pátrání po pohřešovaných osobách. Kriminalisté doufají, že zveřejněním těchto případů a jejich podrobností získají nové poznatky, které jim pomohou v dalším vyšetřování.

Vězeňská služba obdržela opět několik stovek výtisků kalendářů, aby je distribuovala do věznic, na místa, kde se pohybují vězněné osoby. Policie se již několikrát setkala s případy, kdy se informace od vězňů ukázaly jako klíčové pro úspěšné řešení zločinů. Většinou jsou to informace, které jsou známy jen pachatelům či jiným jim blízkým osobám z kriminálního prostředí. Někteří vězni tak mohou mít informace o podsvětí, které by mohly pomoci s vyřešením těchto zločinů. Cílem kalendáře není nutit vězně k poskytování informací, ale přivést jejich pozornost k neobjasněným zločinům a případně jim připomenout okolnosti či souvislosti, které mohli zapomenout.  

Policejní prezidium ČR se při přípravě kalendáře inspirovalo v zahraničí. Velmi úspěšný byl tento nápad v Nizozemí. V USA se zase vězňům každoročně rozdávají karty s informacemi o neobjasněných  případech.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X