Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 1. února (VS ČR) - Dne 31. 1. 2022 proběhlo setkání generálního ředitele VS ČR brig. gen. Simona Michailidise a předsedy Českého helsinského výboru Václava Vlka k aktuálním tématům spolupráce VS ČR a ČHV. Předseda Vlk informoval generálního ředitele o aktuální situaci v Českém helsinském výboru, o prioritách obsahu činnosti výboru.

Informoval mimo jiné o záměru pokračovat v úsilí o zlepšování situace dětí vězněných rodičů po uvolnění opatření přijatých v souvislosti s covidovou pandemií. Výbor se také bude zabývat novým projektem právní pomoci vězněným osobám, ve kterém bude nabízena základní právní pomoc ze strany členů výboru v období přípravy na propuštění a v období po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. Předseda výboru se vyjádřil také k současné situaci ve vězeňství v souvislosti s medializací probíhajícího šetření možného nezákonného zacházení s vězněnými osobami v některých věznicích. 

V této souvislosti  a v souladu s principy fungování otevřené společnosti byly také prodiskutovány možnosti a podmínky návštěv a monitoringu dobrovolníků výboru ve věznicích. Projednána byla i současná situace v oblasti podpory rozvoje odborného zacházení s vězněnými osobami a vzdělávání odborných pracovníků ve vězeňství. Generální ředitel informoval předsedu výboru o aktivním přístupu VS ČR k uplatňování principů  restorativní justice ve vězeňské praxi a také o plánech v této oblasti do budoucna. V závěru setkání byly diskutovány možnosti aktivní spolupráce mezi VS ČR a Českým helsinským výborem.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X