Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 20. dubna (VS ČR) - Aktuální situace přetrvávajícího válečného konfliktu na Ukrajině s sebou přináší i zvýšené množství manipulativních zpráv nebo i záměrných dezinformací, které slouží k oklamání veřejnosti a k získání veřejného mínění na svou stranu. Sběrem a analýzou dezinformací se zabývá řada institucí, které je obvykle odkrývají na svých internetových stránkách. K odhalení nebo alespoň k odmítnutí dezinformace přitom stačí mnohem méně, a to kritické myšlení a zdravá skepse. Prostě nevěřit všemu, co vám někdo naservíruje na talíři!

Samozřejmě tu platí, že čím senzačnější, zajímavější či více šokující se nová informace zdá být, tím pravděpodobnější je, že se může jednat o dezinformaci. Senzační zprávy v dnešní době jen výjimečně bývají exkluzívní. Pokud je nějaká informace opravdu senzační, šokující, zajímavá nebo nová, velmi pravděpodobně se objeví z více zdrojů. Pak ji také lze snáze ověřit, a to buď přímo u původního zdroje, či u nejvěrohodnějšího sdělovacího prostředku, který tuto informaci zveřejní. Tím jsou obvykle mezinárodní tiskové agentury jako Reuters či AP. Jejich informace jsou vždy ověřené, a pokud publikují informaci, kterou nelze ověřit, je to výslovně zmíněno. V případě válečných konfliktů platí, že informace publikované válčícími stranami je třeba vždy brát s rezervou a ověřovat je z nezávislých zdrojů. Takové zprávy jsou totiž součástí válečné propagandy, která je sama specifickým druhem zbraně. 

Také v případě aktuálního válečného konfliktu na Ukrajině se od počátku objevují dezinformace všeho druhu, od naivních zpráv, které si někdo vymyslí a rozšíří po sociálních sítích, aniž by se vůbec obtěžoval jim dodávat nějakou věrohodnost, přes fotografie a videoklipy pořízené na jiných místech při jiných příležitostech, až po technologicky sofistikované videomanipulace vytvořené počítačovými programy a umělou inteligencí umožňující nahradit tváře herců tvářemi politiků a nechat je pak jich vlastním hlasem přednášet senzační proslovy. Obětí takovýchto dezinformací známých jako "deepfake" se po vypuknutí konfliktu stali oba prezidenti válčících zemí v projevech oznamujících kapitulaci své země. 

Více se o problematice dezinformací a válečné propagandy můžete dočíst zde, případně si můžete stáhnout příručku vydanou Ministerstvem vnitra ČR pro boj s dezinformacemi zde.  

             

Sdílet článek

Facebook
Platforma X