Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 12. května (VS ČR) - Vězeňská služba ČR zahájila dnes slavnostně druhou etapu jedinečného projektu Tlapka v dlani, který běží ve spolupráci se Školou pro výcvik vodicích psů v Brně.  Pilotní část projektu začala v tzv. Otevřené věznici v Jiřicích loni v létě, kdy vybraní odsouzení dostali do péče dvě štěňata zlatých retrívrů, aby je socializovali a připravili tak na výcvik pro vodicí psy.

Dnes již roční štěňata Goro a Shadow tuto etapu ukončila a zároveň do věznice přišla dvě nová štěňata, tentokrát fenky německého ovčáka a flat coated retrievera Cairo a Utah. Ty nyní do věku jednoho roku budou v Otevřené věznici v Jiřicích a budou se učit základním povelům a fungování mezi lidmi tak, aby mohly poté pokračovat v odborném výcviku.

Goro odchází do školy pro vodicí psy, Shadow má bohužel zdravotní problém a nemůže dál pokračovat, nicméně zůstává u vězně, který ho vychovával, a který má již zažádáno o podmínečné propuštění. Bezproblémový odsouzený Jaroslav Hluchý, který je dlouhodobě zaměstnaný v parku Mirakulum a který mimo jiné v minulosti zachránil na pracovišti lidský život, zažádal o odkoupení psa. Vzhledem k tomu, že velice úzce spolupracuje s Vězeňskou duchovenskou péčí, rozhodla se tato organizace, že mu na odkup psa za symbolickou cenu pět tisíc korun, tyto finance poskytne.

Tlapka v dlani je projekt, který pomáhá hned v několika rovinách. Odsouzení se zapojují do charitativní činnosti a pomáhají ostatním.  Přítomnost štěňat v tomto typu věznice pak má pozitivní dopad na sociální rehabilitaci odsouzených, redukuje napětí mezi odsouzenými, posiluje zodpovědnosti při péči o ně, posiluje i vlastnosti odsouzených, například trpělivost, spolehlivost, cílevědomost.

„Vězeňská služba se v posledních letech aktivně zapojuje do mnoha charitativních projektů a pomáhá v rámci celé republiky. Jsem velmi rád, že i tento projekt, který je vůbec prvním takovým projektem v českém vězeňství, dobře odstartoval a úspěšné začíná druhou etapu,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

     

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.