Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 1. července (VS ČR) - Odsouzení z mnoha věznic se zapojují do pomoci oblastem postižených živelními pohromami na jihu Moravy a na Lounsku. Z desítek vězňů se stali dobrovolníci, kteří pracují v břeclavském meziskladu humanitární pomoci, kde vykládají kamiony, další pomáhají rozebírat poškozené střechy. Nově jako dobrovolnice našly uplatnění i odsouzené ženy z Věznice Drahonice, které pomáhají v obci Stebno na Lounsku.

„Stebno je od nás jen pár kilometrů. Věznice sice zasažena nebyla, ale rodiny mnohých zaměstnanců ano, začali jsme tedy okamžitě jednat se starostou obce o možné pomoci. Hned v pátek jsem navštívil postiženou obec, o víkendu jsme připravili skupinku dobrovolnic z řad odsouzených a celý tento týden deset z nich ve Stebně pomáhá,“ říká Michal Charvát, zástupce vedoucího oddělení drahonické věznice.

V této oblasti lámala vichřice stromy i v okolí Věznice Oráčov. I tady od pátku pomáhají odsouzení muži s odklízením popadaných stromů a úklidu obce. Velká vlna solidarity mezi odsouzenými se ale zvedla i v ostatních věznicích. Další pracovní skupiny už se formují ve věznicích Brno, Kuřim či Rapotice.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X