Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 20. srpna (VS ČR) - Druhý srpnový týden navštívila českou vězeňskou službu 12 členná delegace zástupců Vězeňské služby Rumunska. V rámci nabitého pracovního programu navštívili rumunští kolegové akademii a věznici ve Stráži pod Ralskem, vazební věznici v Liberci a svou návštěvu zakončili prohlídkou vazební věznice a zabezpečovací detence v Brně.

Spolupráce s kolegy z Rumunska není tak častá, jako s našimi blízkými sousedy ze Slovenska nebo Polska, přesto má v rámci českého vězeňství tradici - dohodu o spolupráci podepsali vrcholní zástupci obou vězeňských služeb před více než 10 lety. Nejaktivnější v rámci vzájemných kontaktů je Věznice Oráčov s protějškem v rumunské Tulceii a Akademie vězeňské služby s partnerskou institucí v rumunském Tirgu-Ocna. Roku 2019 navázala spolupráci i Věznice Odolov s věznicí v Temešváru a to při zatím poslední návštěvě českých pracovníků v Rumunsku. Další naplánované výměny překazila pandemie Covid-19.

Tento srpen jsme proto symbolicky navázali na slibně se rozvíjející vzájemné vztahy. Zájem poznat náš systém vyjádřil náměstek generálního ředitele vězeňské služby Rumunska, kterého doprovázelo dalších 11 kolegů, naprostá většina z nich z věznice v Temešváru. 

Na úvod viděla rumunská delegace Akademii vězeňské služby a všechno vybavení, které studentům nabízí, včetně nově zrekonstruované budovy pro praktickou výuku a studentské ubytovny se zrekonstruovaným sociálním zařízením. Chyběli pouze studenti, kteří se do pomyslných lavic vracejí až nyní. Další tři prohlídky se již odehrály v jednotlivých věznicích, každá z nich nabídla zvídavým rumunským kolegům něco jiného. Ve Stráži pod Ralskem velmi zaujala nová střelnice, ukázka práce psovodů nebo školské vzdělávací středisko s 3D tiskem. V Liberci delegace blíže poznala systém fungovaní vazebního stíhání v ČR, práci justiční stráže v sousední budově krajského soudu a rumunští kolegové byli dokonce svědky záchytu nepovoleného předmětu v balíku. Brno návštěvu uzavřelo prohlídkou vězeňské nemocnice a zejména zabezpečovací detence, kterou rumunský vězeňský systém nezná.

Protože členové rumunské delegace zastupovali průřez činností jakékoliv vězeňské služby, velmi aktivně se – vlastně o vše – zajímali. Ať už to bylo personální obsazení zdravotních středisek a výdej léků vězněným osobám, praktické použití donucovacích prostředků, sepisování úředních záznamů, příjem vazebně stíhaných do výkonu vazby, systém eskort atd. Cílem zahraničních kolegů bylo poznat jiný systém výkonu vězeňství a inspirovat se při zlepšování toho svého. To je ale cílem každé zahraniční návštěvy.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X