Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. února (VS ČR) - Armádní generál Boček slaví právě dneska své 100. narozeniny. Osobně mu pogratuloval i generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis, který v rámci oslav Bočkova jubilea dostal jako poděkování za dlouholetou spolupráci a taktéž přátelství Cenu arm. gen. v. v. Emila Bočka – Morální autorita.

Při poslední Bočkově návštěvě památníku českého vězeňství v prostorách tzv. pankrácké sekyrárny mu generální ředitel vězeňské služby předal pamětní plaketu sboru a dva modely letounu spitfire, na kterém Boček za války létal a který pro něho vyrobili vězňové.

Boček se narodil 25. února 1923. V roce 1939 ilegálně opustil území protektorátu a vstoupil do československé zahraniční armády. O čtyři roky později absolvoval pilotní výcvik v Kanadě a od října 1944 nastoupil jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut. Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva III. třídy. Současný prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil řád nejvyšší třídy.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.