Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 7. července (VS ČR) - Prestižní americký hudební server The Violin Channel přináší reportáž o houslařské dílně ve Věznici Odolov. Server píše o historii houslařské dílny a o osobnostech, které za jejím zrodem stojí, Pavlu Staňkovi a Zdeňku Hetflejšovi.

The Violin Channel dále informuje své čtenáře o charitativní činnosti dílny, která většinu svých opravených nebo vyrobených nástrojů věnuje hudebním specialistům či okolním uměleckým školám. Vězňové, kteří na nástrojích pracovali, je prý podle Hetflejše často jezdí do škol osobně předat, neboť je prý fascinuje chvíle, kdy si žák hudební školy vybírá svůj nástroj. Kromě hudebních nástrojů vyrábí odolovská dřevomodelářská dílna i hračky pro okolní školky a nemocnice. Podle Staňka mají vězňové, podílející se na výrobě či opravě hudebních nástrojů, velmi nízkou míru recidivy. 

Newyorský server zaměřený na klasickou hudbu a zejména strunné nástroje byl založen v roce 2009 a je tedy stejně starý jako odolovská houslařská dílna. Zajímavostí je i to, že v článku jsou česká vlastní jména psána důsledně včetně české diakritiky, s čímž si obvykle americká média nedělají starosti. Reportáž o odolovské houslařské dílně nedávno odvysílala i slovenská televize RTVS.

 

Více zde.

      

Sdílet článek

Facebook
Platforma X