Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 17. října (VS ČR) – Dnešním dnem odstartoval 3. ročník projektu Hromadné darování krve s vězeňskou službou. Do Ústřední vojenské nemocnice v Praze a v Lounech dneska přijde více než 70 příslušníků a civilních zaměstnanců darovat svoji krev či plazmu. Do 3. listopadu potom budou následovat odběry v dalších 18 nemocnicích napříč celou republikou. Jedná se o celodenní služební akci, do které jsou zapojeny všechny organizační jednotky Vězeňské služby ČR a Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Do dnešních odběrů se zapojilo vedení vězeňské služby v čele s generálním ředitelem, přišli také zaměstnanci Ministerstva spravedlnosti ČR. Z věznic potom přijeli kolegové z Oráčova, Jiřic, Vinařic a samozřejmě obou pražských vazebních věznic. Dohromady dnes darovalo přes 60 dobrovolníků v Praze a dalších deset v Nemocnici Louny. Budou následovat odběry v nemocnicích Olomouc, Trutnov, Plzeň, Sokolov, Liberec, Pardubice, Příbram, Chomutov, Čáslav, Ostrava, Karviná, Brno, Břeclav, Hradec Králové, Ústí nad Labem, České Budějovice a Karlovy Vary.

Hlavním záměrem tohoto projektu je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice. Dárců krve dlouhodobě ubývá a potřeba léčby transfuzními přípravky neklesá. Z tohoto důvodu se Vězeňská služba ČR i v této nelehké době rozhodla v rámci společenské odpovědnosti pomoci.

Jedná se o třetí ročník hromadného darování krve. V předchozích dvou letech se projekt Hromadné darování krve s vězeňskou službou sešel s velmi kladným ohlasem. Pokaždé se do něj zapojilo cca 400 kolegů a během několika týdnů darovali každý rok odhadem 160 litrů krve. Mnozí také plazmu po prodělaném onemocnění Covid-19. Veškeré nemocnice, ve kterých se odběry uskutečnily, tuto spolupráci naprosto kladně hodnotily.  

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.