Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PRAHA 25. února (VS ČR) - Ve věku 93 let zemřel předseda Klubu dr. Milady Horákové František Šedivý. S Vězeňskou službou ČR dlouhá léta velmi intenzívně spolupracoval ze své pozice místopředsedy Konfederace politických vězňů ČR.
„František Šedivý je člověk, jehož jsem si nesmírně vážil. S vězeňskou službou je neodmyslitelně spjatý. Společně jsme organizovali pietní akty Vzpomínka na Miladu Horákovou ve Věznici Praha-Pankrác, či jsme se pravidelně potkávali na aktu uctění památky popravených politických vězňů v areálu Ďáblického hřbitova v Praze. V odkazu Františka Šedivého budeme pokračovat i nadále“, říká generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal. 
Pietní akt Vzpomínka na Miladu Horákovou se koná ve Věznici Praha-Pankrác každoročně 27. června přímo v místě popraviště za starou vězeňskou nemocnicí. Aktu se účastní jak pamětníci, tak současní zástupci napříč politickým spektrem, Armáda ČR, Hradní stráž a členové Klubu dr. Milady Horákové. Právě František Šedivý se velkou měrou zasloužil o to, aby se tato událost dostala do podvědomí široké veřejnosti.
František Šedivý spolupracoval za války s odbojem, po únoru 1948 strávil 12 let v komunistických věznicích a lágrech. Po listopadu 1989 působil také jako místopředseda Konfederace politických vězňů ČR. Významnou měrou se zasloužil i o vznik pražského Gymnázia Milady Horákové.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.