Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dospělí odsouzení oddělení výkonu trestu se zapojili do letošního  XXII. ročníku celopolské a XV. ročníku mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2018  , jehož organizátorem je Sztumské centrum kultury a Věznice Sztum. Výstava potrvá od 15. června do 31.srpna 2018.

Dva dospělí odsouzení pod vedením odborných zaměstnanců se nechali inspirovat letošním stým výročím naší republiky a do soutěže přihlásili dva obrazy s touto tématikou pod názvem „100 let ČR-od Masaryka k Zemanovi“ a  „Republika Československá“. Odsouzení této výtvarné činnosti věnovali ze svého volného času, každý zvlášť od osmi do dvanácti hodin práce po dobu kdy obrazy vznikaly.

Další tři dospělí odsouzení ze specializovaného oddělení pro osoby s poruchou chování v důsledku užívání návykových látek vytvořili pod vedením paní vychovatelky keramického anděla, kterému odsouzený věnoval 4hodiny výroby, mapu světa – vytvářenou tak zvanou technikou STRING ART, které věnoval odsouzený 22 hodin a  olejomalbu s názvem „Překonání hranice mezi zemí a měsícem“, která odsouzenému zabrala 24 hodin. Nejdéle trvala výroba soutěžní Pirátské lodi, složené z origami, které odsouzený věnoval 220 hodin.

Cílem mezinárodní soutěže je popularizace vězeňské výtvarnosti, kulturní aktivizace vězeňského prostředí a umění jako prostředek resocializace. Umělecká kategorie zahrnuje sochařství, malířství, kresbu, grafiku, plakáty, ruční řemesla, výrobky z motouzů, chleba a hlíny. Kategorie literární se týká pouze vězňů píšících v polštině.

Organizaci a odvoz všech soutěžních výrobků za celou Vězeňskou službu České republiky zajišťuje Věznice Rýnovice.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X