Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 19. 4. 2024 (ŠVS, VS ČR) – V prvních měsících letošního roku proběhly ve Věznici Všehrdy další kurzy pro odsouzené. Uskutečnily se ve spolupráci se Školským vzdělávacím střediskem Všehrdy pod záštitou neziskové organizace Volonté a Úřadem práce ČR. Mezi vězni je o ně tradičně velký zájem. Zvyšují jejich šanci uplatnit se na trhu práce po propuštění z výkonu trestu. Velká část odsouzených má totiž jen základní vzdělání a kurzy zvyšují šanci pro jejich zařazení do společnosti.

Kurz sváření v ochranné atmosféře CO2

Akreditovaný kurz sváření ve Věznici Všehrdy probíhal v lednu již počtvrté. Pro Vězeňskou službu ČR ho zajišťuje Volonté bezplatně. Zúčastnilo se ho 11 odsouzených, včetně žáků Školského vzdělávacího střediska Všehrdy.  Nabyté znalosti a získané certifikáty mohou odsouzení zúročit po propuštění z výkonu trestu.

Kurz obsluhy vysokozdvižného vozíku

V měsíci dubnu se uskutečnil další rekvalifikační kurz, tentokrát pro obsluhu vysokozdvižného vozíku. Opět ho zajišťovala nezisková organizace Volonté, tentokrát i ve spolupráci s úřadem práce a věznicí. Kurzu se zúčastnilo 27 frekventantů, mezi nimiž byli rovněž žáci Školského vzdělávacího střediska Všehrdy, včetně dvou mladistvých odsouzených. Nejprve se seznámili s teorií obsluhy a údržby vozíku.  Zvláštní důraz byl kladen na bezpečnostní pravidla. Největší část kurzu pak tvořila praktická oblast. Během ní se účastníci učili manipulovat s břemeny. Součástí byl i vazačský a jeřábnický kurz. Praxe probíhala pod dohledem kvalifikovaných instruktorů a absolventi získali řidičské oprávnění nutné k obsluze vysokozdvižného vozíku.

ŠVS, var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X