Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VŠEHRDY 14. 12. 2023 (VS ČR) – Poslední říjnový týden se ve Věznici Pardubice uskutečnil druhý běh pilotního projektu Tichý oddíl pro odsouzené zařazené do věznice s ostrahou se středním stupněm zabezpečení. Účast byla dobrovolná, a otevřená pro všechny odsouzené bez ohledu na vyznání a přesvědčení. Ze šesti odsouzených vybraných z věznic po celé republiky byli 2 vězni ze Všehrd.

Účastníci projektu museli po celou dobu dodržovat stanovené zásady a také respektovat duchovní hodnoty. Program byl zaměřený na osobnostní růst, odpuštění a změnu životních postojů, v čemž odsouzeným pomáhali odborní zaměstnanci a místní kaplan. Snažili se nalézt svou vnitřní rovnováhu a zklidnění prostřednictvím mlčení, soustředění a meditace. Ve svých celách trávili čas v tichu při četbě duchovní literatury.

Proč se do programu přihlásili dva odsouzení ze specializovaného oddílu ve Věznici Všehrdy a co jim osmidenní pobyt v tichu přinesl? „Chtěl jsem mít jiný náhled na mou trestnou činnost, poznat sám sebe,“ vysvětluje Patrik. Tomáš k tomu doplňuje: „Měl jsem jinou motivaci. Pocházím z věřící rodiny a chtěl jsem se opět vrátit k životu, který jsem vedl před tím, než jsem začal brát drogy a dostal se kvůli nim do vězení. Navíc jeden můj příbuzný byl mnichem v Olomouci. Chtěl jsem zkusit jeho cestu, poznat sám sebe a přiznám se, že mě lákala i změna místa. Alespoň na pár dní.“

Láska je to, co si z týdne v Tichém oddíle odnesl Tomáš. Poznal, že ho může mít rád i cizí člověk přesto, že je vězněm. Díky tomuto poznání si začal urovnávat vztahy i ve své vlastní rodině. Patrik svou účast v programu vystihnul slovem sebesmíření. Poznal své slabé stránky, aby na nich mohl začít pracovat a předejít tak možným dalším selháním. „Odpuštění je způsob, jak zabránit tomu, aby nám minulost diktovala, jak má vypadat budoucnost,“ přiblížil své myšlenky odsouzený.

var

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X