Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Oblastní charita Česká kamenice ve věznici realizovala motivačně vzdělávací program „Příprava na nový život“. Skupina odsouzených se  setkávala k tomuto programu 4x v délce 1,5 hodiny v měsíci listopadu a prosinci 2017. Tématy skupinové práce jsou finanční gramotnost, praktický návod na výstup z výkonu trestu odnětí svobody, uplatnění na trhu práce, jednání s úřady a prevence relapsu. Proč to dělají? Nabízí odsouzeným především jiný pohled na věc, informace, kontakt s novými lidmi a možná řešení jejich další budoucnosti. Odsouzení mají možnost využít formu individuálního pohovoru, který dává prostor pro dluhové, sociální a pracovní poradenství, práci s rodinou a blízkými a prevenci relapsu. Pokud někomu nevyhovuje skupinové ani individuální poradenství nabízí se poradenství písemné „Nejsi na to sám.“ Korespondenční kontakt je určen pro psychickou podporu a písemné poradenství v oblastech závislostí, vztahů a dluhů. Na základě absolvování přijímacího procesu, který tvoří životopis, motivační dopis, vstupní pohovor a hodnocení ze strany věznice, mohou být sociálně znevýhodnění lidé propuštění z výkonu trestu, ubytovaní v Komunitním domě Sv. Dismas ve Stráži pod Ralskem. Dne 18.12.2017 při posledním setkání obdrželi odsouzení z rukou zaměstnanců Oblastní charity Osvědčení o absolvování celého vzdělávacího programu.

Oblastní charita Česká Kamenice zahájila spolupráci s Věznicí Všehrdy v listopadu 2016. V současné době je ukončen šestý běh s počtem15 absolventů. Cílem programu je poskytnutí odsouzeným psychosociální podpory, zlepšením praktických dovedností a schopností omezení sociálního vyloučení a pomoc lidem po výkonu trestu začlenit se zpět do společnosti a plnohodnotného života. S odsouzenými se začíná pracovat již ve výkonu trestu. Spolupráce dále pokračuje po propuštění z výkonu trestu a je zaměřena na prevenci recidivy kriminálního chování. Služba je určena lidem starším osmnácti let, motivovaným k životu v rámci společenských pravidel a zákonů.

Realizační tým je multidisciplinární a disponuje zkušenostmi z práce s klienty ve výkonu trestu a rovněž z práce s klienty v léčbě závislostního chování, včetně duálních diagnóz.

brv  

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X