Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE 16. března (VS ČR) - Hmyzí hotel. Možná módní záležitost, ale každý milovník přírody a zahradničení ví, že fungující ekosystém je základem zdravého prostředí. Odsouzení z valdického ŠVS sice nemají zahradu, ale v rámci rukodělných činností Školského vzdělávacího střediska začali s přicházejícím jarem vyrábět právě tyto příbytky.

„Jsem schopen vyrobit základy tak sedmi hmyzích hotelů za týden. Ale naplnit je různým materiálem, jako šiškami, kousky dřev, vrtanými špalíčky, to už zabere více času.  Vše vyrábíme bez chemie, pouze z přírodních materiálů, tak jak to má být. Baví mě to, je to zase něco jiného a navíc to udělá někomu radost“, říká Tomáš, který se nejvíc na výrobě podílí.

Hotel Beruška již stojí v Kněžicích u Jičína v areálu mateřinky a s příchodem jara se stal novým domovem pro užitečný hmyz. „Děti se každý den k němu chodí dívat, zda tam není nový obyvatel, tím se učí poznávat přírodu,“ vysvětlila přínos hmyzího hotelu pro MŠ ředitelka a zároveň poděkovala ŠVS za mnohaletou spolupráci.

Hotel Valdice našel svoje místo mezi administrativní budovou a střeženou částí. Noví obyvatelé se v něm už pomalu zabydleli. Zatím poslední čtyři příbytky našly svoje místo u každé ze tříd MŠ Valdice. Děti tak mohou pozorovat a porovnávat, jací broučci si vyberou zrovna ten jejich.

Hmyzí hotely doplnily ptačí budky, které studenti ŠVS vyráběli na podzim. V rámci truhlářské dílny se tak studenti učí nejen pracovat se dřevem, ale vymýšlet a realizovat smysluplné věci, které najdou svoje místo nejen ve věznici, ale i v mateřských školách.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X