Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE 23. září (VS ČR) – Zástupci Školského vzdělávacího střediska Věznice Valdice se představili v rámci Dnů NATO s prezentací svých výchovných a vzdělávacích programů pro odsouzené.

Do bílého stanu, kde zástupci ŠVS prezentovali své výchovné a vzdělávací programy, zavítalo přes deset tisíc návštěvníků. Mohli se zde seznámit s výrobky volnočasových aktivit středisek Věznic Valdice a Plzeň. Expozice zahrnovala tradiční obory, např. knihař, i moderní technologie z oblasti 3D tisku a modely z CNC laboratoře.

„Jestliže Dny NATO navštívilo sto dvacet tisíc zájemců a k nám přišla dvanáctina z nich, přičemž většina s námi vedla konstruktivní diskuzi, je to veliký úspěch,“ zhodnotil mimořádný zájem o prezentaci, s důrazem bývalého profesionálního vojáka, učitel odborných předmětů z valdického ŠVS Martin Vodička.

Odborné učiliště disponuje deseti ŠVS, umístěnými ve věznicích napříč republikou. Základ v nich představují studijní obory zakončené učňovskou zkouškou a doplňkem jsou kurzy. Osoby ve výkonu trestu tak získávají vzdělání srovnatelné s úrovní civilních škol. Absolventi dokáží využívat i moderní technologie jako je obrábění na CNC strojích, což má veliký význam pro resocializaci vězňů a je přínosem pro trh práce. „Často se stává, že odsouzený přichází do vězení jen se základním vzděláním a odchází s výučním listem, což napomáhá snižování recidivy,“ upřesnil Vodička přínos vzdělávání za „ostnatým drátem“ pro společnost.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X