Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ostrava 10. června 2019 – O tom, že nepotřebné věci nemusí nutně patřit do „starého železa“, přesvědčili své okolí žáci 3. ročníku učebního oboru Elektrotechnické a strojně montážní práce při Školském vzdělávacím středisku ve Věznici Heřmanice.

V rámci odborného výcviku a v souladu s environmentální výchovou sestavili svépomocí z vyřazených dílů různých spotřebičů zařízení pro pěstování rostlin v odlišných podmínkách. Jedná se o unikátní, jednoduché a přitom ekonomicky nenáročné řešení problematiky dostupnosti vlastní BIO zeleniny. Základní myšlenka projektu „od semínka až na talíř“ je realizována pomocí zařízení (BIOINKUBÁTORU na rostliny), kde je pomocí LED diod uměle řízeno osvětlení, nahrazující denní světlo, dále je zde promyšleno zavlažování, regulace teploty a řízení vlhkosti vzduchu. Vše je plně automatizováno pomocí snímačů a čidel, které předávají data řídící jednotce, kde jsou dále zpracovávána.

Iniciátory studentského projektu byli dva žáci 3. ročníku učebního oboru Elektrotechnické a strojně montážní práce. V tomto projektu je podpořil učitel odborného výcviku pan Radek Valášek, který dodává: „Základem ekologického hospodaření je půda bez chemického hnojení. Biozemědělství je založeno pouze na přirozených hnojivech - zeleném hnojení a šetrném zpracování půdy. V rámci recyklace a rozšíření vazeb na ekologii jsme se rozhodli tento studentský projekt zařadit jako ročníkovou práci pro naše studenty.“

Sdílet článek

Facebook
Platforma X