Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ZNOJMO 8. března (VS ČR) - V hudebním kroužku znojemské věznice hraje i profesionální hudebník. Úroveň této hudební skupiny je srovnatelná s amatérskými hudebními tělesy.

Současná neutěšená situace ve společnosti, způsobená koronavirovou pandemií se negativně promítá také do života znojemské věznice. Ačkoliv odsouzení nestojí v prvé linii nákazy jako sestřičky v nemocnicích, nicméně jakákoli karanténa nebo izolace aktuálně způsobená šířením viru prohlubuje jejich stres a frustraci. Je všeobecně známé, že na obě životní situace je nejúčinnějším lékem práce, či spíše činnost nebo aktivita. Právě aktivní činnost odsouzených je ze strany vedení věznice plně podporována. V době kdy jsou odsouzení fyzicky izolováni od kolektivu, mají možnost využívat menší vězeňskou knihovnu a jsou pro ně odbornými zaměstnanci připravovány různé individuální aktivity - například Kvíz o Znojmě, Literární soutěž, Vědomostní kvíz atd. Později, kdy již odsouzení mohou být v kontaktu s ostatními, využívají standardní oddílové sportovní náčiní, hrají stolní tenis, stolní fotbal nebo kulečník.

Velmi oceňovanou aktivitou je Hudební kroužek. Ve Věznici Znojmo je pro jeho činnosti vyhrazena malá místnost, ve které je instalováno nijak rozsáhlé, avšak kompletní zvukové studio, aparatura a nástroje. Místní hudební skupina nese název „Vězeňský rock“, v jejímž repertoáru převládá zejména rock, případně populární hudba. Úroveň skupiny je plně srovnatelná s amatérskými hudebními tělesy mimo věznici. Je to dáno zájmem a nasazením odsouzených a také tím, že sólová kytara je obsazena profesionálním hudebníkem. Skupina může improvizovaně interpretovat i náročné operní melodie, které zpívá vystudovaný operní zpěvák, pro něhož byl v minulosti operní zpěv živobytím.   Systematická práce s odsouzenými vyvrcholila před propuknutím pandemie koncertem uvnitř věznice pro desítky odsouzených. Bohužel koronavirová krize a přijatá protiepidemické opatření omezila tyto aktivity na minimum a hudební skupina aktuálně nemůže pracovat jako celek, ale pouze s jednotlivými členy.

Mgr. Milan Trojan

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.