Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ZNOJMO 7. dubna (VS ČR) - zasportovat si a přijít, v dnešní složité době, na jiné myšlenky byl hlavní smysl virtuální výzvy pro zaměstnance Věznice Znojmo.

Každá vtipná, zajímavá, inspirující, smysluplná a nápaditá myšlenka se cení a v současné době obzvlášť. V posledním roce, kdy nám komplikuje život nejenom složitá situace zákazů, příkazů a omezení, ale také nemožnost jakýchkoliv vnitřních sportovních aktivit je pro člověka, zvyklého pravidelně sportovat, každý nápad na pohyb spásou a radostí.  Navíc zimní měsíce s chladným počasím k nějakému venkovnímu sportování zrovna nevybízí. A tak když  dostal náš kolega Petr Čermák zajímavý nápad, jak si společně zasportovat, neměl nouzi o zájemce, kteří se chtěli do této akce zapojit.  Podle citátu Gándhího: “bez činu zůstává i nejkrásnější myšlenka bezcennou“, vymyslel a připravil pro zaměstnance věznice virtuální běžeckou výzvu s názvem Sněžka 2021. Ze Znojma na vrchol naší nevyšší české hory je to 252,2 kilometrů a právě to bylo cílem výzvy - ujít nebo uběhnout tuto vzdálenost. Podmínkou k účasti na této výzvě bylo vytvořit dvojici s přezdívkou, uhradit startovné za dvojici 200,--, každý z účastníků si musel stáhnout na svůj mobilní telefon aplikaci na měření vzdálenosti, během sportovních výkonů zasílat fotografie. Maximální počet kilometrů, které se každému započítaly, bylo 5 na osobu a den. Brát vše s nadhledem a hrát fair play bylo samozřejmostí. Protože hlavním cílem bylo pobavit se a udělat něco pro své zdraví. A to, že se všichni zúčastnění chtějí bavit a brát tuto netradiční, ale zajímavou akci s humorem bylo znát již při hledání jmen jednotlivých týmů. Účastníky závodu tak byl například tým Jižní vítr, Flashmani, Bubagump, Rychlí a Zběsilí, Na pohodu, Laurel a Hardy, Jack a Tlusťoch a další.  

Prezentace dvojic probíhala do 4. února a závod startoval 8. února 2021 ve 14.59. Do prvního dne výzvy se zapojilo 19 dvojic. A hned od začátku bylo všem závodníkům jasné, že se nikdo „flákat“ nebude a pojede se „na plný plyn.“   Ještě 8. února se dodatečně dohlásily 3 týmy, takže konečný počet byl 22 dvojic. Během závodu byli účastníci průběžně informování o svých výkonech i o výkonech soupeřů. Přesně jsme věděli kdo, kdy, v kolik a kde svůj cíl plnil. O vtipné komentáře a fotografie nebylo nouze a všichni se bavili. Některé dny bylo opravdu mrazivé počasí a teplota padala i 10 stupňů pod nulu a foukal studený vítr a i přesto většina plnila svůj blížící se cíl denně na 100 %.  I když některé závodníky na nějaký den vyřadila nemoc, do cíle chtěli dorazit všichni. Pro zpestření závodu byl vyhlášen tzv. „Joker“, což byla možnost připsání dvojnásobku kilometrů za den. Podmínkou bylo, aby se tým domluvil a Jokera veřejně vyhlásil na whats app skupině, vytvořené speciálně pro tento závod. Tento Joker neplatil pro vedoucí družstva s plným počtem bodů, ale sloužil jim jako pojistka v případě, že by některý z dvojice vypadl těsně před finálem a jeho kolega jej potom mohl uplatnit sám a ztrátu během jednoho dne vyrovnat. Prvním dnem, kdy bylo možné tuto taktickou výhodu uplatnit, byl 27. únor.

S postupujícím závodem a přibývající kilometry se umoudřilo i počasí a mrazivé dny ustoupily. Stále častěji se objevovalo sluníčko a skoro jarní teploty zpříjemnily závod, který se blížil ke svému konci. Ten byl naplánován na 12. března, ale 12 družstev mělo v pátek 5. března plný počet zdolaných kilometrů a dosáhly „vrcholu“ Sněžky. Zbývajících 10 týmů pokračovalo dál v závodu s odhodláním to nevzdát.

12. března byl závod zdárně ukončen. Najednou nás všechny mrzelo, že je konec. V dnešní složité a smutné době, jsme se díky této akci pobavili, zapomněli na starosti všedních dnů a hlavně si dokázali, že když se chce, tak na procházku nebo proběhnutí na čerstvém vzduchu, se čas vždycky najde a bez výmluv.

Za dobu našeho soutěžení jsme společně ušli a uběhli přes 9 000 kilometrů, s pocitem radosti, spokojenosti a dobré nálady a ten jsme chtěli předat dál. Proto jsme se rozhodli, že tentokrát potěšíme a pomůžeme opuštěným, týraným nebo nalezeným psům ze Znojemska a vyhlásili jsme sbírku pro psí útulek v Příměticích. Finále akce Sněžka 2021 tedy bude spojeno s předáním finanční pomoci přímětickému útulku. 

lud   

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.