Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ZNOJMO 4. července (VS ČR) - Ve Věznici Znojmo se uskutečnil pilotní program pro vězněné otce čerpající inspirace z norského vězeňství a za podpory Norských fondů.

Počátek nového intervenčního programu byl v červnu loňského roku. Zaměstnanci Věznice Znojmo a zároveň lektoři Andrea Dvořáková a Marek Fousek absolvovali v Univerzitní vysoké škole norské nápravné služby KRUS školení, kde s realizací programu mají mnohaletou zkušenost.

Pappa program probíhal ve znojemské věznici od podzimu loňského roku u vybraných odsouzených, splňujících určitá kritéria a byl zakončen v květnu roku 2023 předáním certifikátů z rukou lektorů a ředitelky věznice. Jeho součástí byl také „Den s dítětem“ v prostorách věznice. V rámci tohoto dne se odsouzení setkali se svými dětmi, se kterými společně trávili čas a realizovali připravený program.

Cílem programu bylo posílit u vězněných otců schopnost zvládat svou otcovskou roli, získat povědomí o potřebách dítěte, které se dostalo do nové životní situace způsobené vězněním otce. Dlouhodobou snahou je nejen udržet kontakty a vazby v rodinách, ale také snížení možné budoucí kriminality. 

Na konci června roku 2023 zavítali do Věznice Znojmo norští partneři za doprovodu zástupců Generálního ředitelství VS ČR.  Byla jim představena věznice včetně prohlídky prostor, kde probíhala samotná realizace programu, došlo také na rozhovory s odsouzenými, kteří program pro otce absolvovali. 

O úspěchu programu svědčí nejen reakce dětí a rodinných příslušníků, ale i samotných absolventů Pappa programu, kteří si uvědomili, že za jejich trestnou činnost nejsou trestání jen oni, ale i jejich nejbližší, hlavně děti.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.