Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Zpráva o prohlídce trestního ústavu pro ženy ve Znojmě, kterou vykonali zmocněnci ministerstva spravedlnosti, odborový rada Zdeněk Urfus a účetní tajemní Jan Langer dne 25. listopadu 1949. S výkonem prohlídky bylo započato v 9.30 hod. Dne 25.11.1949 bylo v ústavě 356 trestanek, 1 trestanec-lékař a odloučený trestanecký pracovní oddíl z Mírova a Valdic o počtu 19 trestanců.

Zaměstnání vězeňkyň v ústavěV prádelně, včetně sušárny, 13, v kancelářích 8, v krejčovské dílně 19, v obuvnické dílně 2, v kuchyni 4 a v pomocné kuchyni 7, chodbařek 8. Na draní peří je zaměstnáno 24 trestanek, na ošetřovně 2 trestanky. Pro těžší choroby je jakékoli práce neschopno 102 ženy. 19 mužů pracuje na adaptačních pracech uvnitř ústavu.

Zdravotní stavV ústavě je 102 trestanek s těžšími chorobami, 35 trestanek trpí marasmem, 7 trestanek trpí otevřenou tuberkulózou, ostatní trpí vesměs těžšími chorobami. Trestanky klasifikované B v počtu 167 jsou rozněž nemocné většinou srdeční vadou, žaludečními chorobami, sklerosou, klimakteriem apod. Lékařskou službu koná smluvní lékař, který dochází do ústavu denně. Mimo to je ve věznici trestanec-lékař (bývalý justiční lékař), z plzeňské trestnice, který má na starosti lékařskou ordinaci v ústavě, která je však vzhledem k vysokému počtu vážně chorých trestanek vybavena velmi primitivním způsobem. Ústav nemá ani roentgenový přístroj, ani mikroskop, ani solux-lampu a instrumentarium je rovněž velmi skrovné. Chrup trestanek ošetřuje místní zubní lékař. Ošetření chrupu se provádí na náklad trestanek. Ustanovení bezpečnostní komise ve věznci-zpráva z 19.4.1950 Velitelství odílu SVS Znojmo podává zprávu, že ve zdejším trestním ústavě pro ženy byla ustavena bezpečnostní komise.

Úkol bezpečnostní komiseNavrhovat velitelství oddílu SVS všechna opatření směřující k zabezpečení ústavu po stránce bezpečnostní, upozorňovat na podezřelé vězně v ústavu eventuelně dávat návrh na jejich odstranění z pracoviště anebo přemístění na jiné kobky, konat namátkové prohlídky na kobkách, v dílnách, v písárně, enetuelně v jiných místnostech, případně osobní prohlídky u vězňů, upozorňovat na příslušníky SVS, kteří nekonají své povinnosti podle platných předpisů, všímat si také jejicho chování mimo ústav. 18.1.1951 – informativní prohlídka trestního ústavu pro ženy ve Znojmě

StavVězni 363, z toho 33 mužů Celý ústav je ve stavu přebudovávání, všechny místnosti i chodby se malují a zhotovují se podlahy. Kasárenské ubytování je dosud provisorní. Teprve v rámci celkových úprav bude kasárenské ubytování definitivně vybudováno a zlepšeno. Závodní organisace KSČ má 25 členů. Při prověrce byl 1 kandidát vyškrtnut a 1 člen dán do stavu kandidátů. Zpráva o důkladné prohlídce trestního ústavu pro ženy ve Znojmě – 12.12.1950 Dne 12. prosince 1950 provedl okresní prokurátor důkladnou prohlídku trestního ústavu pro ženy ve Znojmě, při níž bylo zjištno následující: Stav odsouzených je 367, z toho odsouzených mužů v pracovním oddíle 30. Zaměstnání vězňů: velitelství oddílu SVS má t.č. dva pracovní oddíly a to jeden pracovní oddíl vězňů že v počtu 24 v n.p. Znojmia, druhý pracovní oddíl v počtu 15 žen v podniku VDP. Prádelna prádla 15 vězňů žen, krejčovská dílna 24 vězňů žen, oprava prádla a dírkování 20 vězňů žen, draní peří 87 vězňů žen. Celková úplata za práci vězňů v měsíci říjnu činila 168 511,40 Kč, výdělek na jednoho vězně a den činil 14,44 Kč. Průměrná denní výkonnost krejčovské dílny je nejméně 300 kusů prádla. Toho času šije krejčovská dílna prádlo na sklad pro trestní ústav pro muže v Plzni. Prádelna je plně zaměstnána praním prádla, zejména pro vojenské útvary a útvary SNB. Dále je v provozu pletárna, v niž je zaměstnáno 14 odsouzených žen. Pracuje se pro Moravskou ústřednu prolidový průmysl umělecký v Jihlavě. Provoz draní peří se teprve rozvíjí a lze míti za to, že po celé zimní období budou všechny ženy, schopné lehčí práce, touto prací dobře zaměstnány. Stravování vězňů: je velmi dobré a plynulé. K dobré výživě vězňů přispívá zejména ta okolnost, že ústav odebírán maso z nucené porážky městských jatek, na což jsou poloviční lístky, čímž se jídelní lístek po stránce množství zdvojnásobuje. Prohlídka trestního ústavu pro ženy ve Znojmě – 21. července 1951 Dne 16. července 1951 vykonal krajský prokurátor v Brně prohlídku trestního ústavu pro ženy ve Znojmě. Při prohlídce ústavu bylo zjištěno, že jest plně postaráno o pracovní využití potrestaných, že ústav je stále zvelebován, zařizováno nemocniční oddělení, všude dobře udržovaná čistota, kázeň příslušníků SVS dobrá. Hlavní účelem prohlídky bylo zjistit, jaký je stav vězňů žen, na které by se vztahoval výnos ministerstva spravedlnosti, velitelství SVS číslo T 1538/51, Vel/2 ze dne 9.7.1951. Bylo zjištěno, že se sice v trestním ústavě nachází vězni-ženy na něž by se vztahoval výše uvedený výnos, avšak všechny mají sníženou pracovní schopnost z důvodů nemoce a mohou být použity jen k lehčím pracím. Z těchto důvodů také prakticky pro celou akci ZP nebudou prozatím žádné ženy doporučeny, protože tu nejsou dány záruky pro splnění pracovního závazku v zemědělství z důvodů jejich snížené pracovní schopnosti. Jinak nebylo žádných zvláštních stížností ani ze strany vězňů ani příslušníků SVS. luk

Sdílet článek

Facebook
Platforma X