Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Poprvé v historii znojemské věznice zde slovenští filmaři natáčeli celovečerní film.

ZNOJMO, 21. března 2024 (VS CR). Znojemská věznice se stala jedním z mnoha míst ve Znojmě, kde natáčeli slovenští filmaři.

Ve dnech 15. a 17. března natáčela slovenská produkční firma PubRes s.r.o., pod režisérským vedením Jakuba Kronera, scény k celovečernímu filmu o slovenském bossovy 90 let Mikuláši Černákovi. Mikuláš Černák patřil k první generaci slovenských mafiánů, která místo právníků používala pěsti a zbraně. byl propojen s politiky Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara. Dnes už není tajemstvím, že tehdejší tajná služba Slovenska (SIS) využívala mafiánské skupiny. Jedním z privilegovaných měl být i Černák. Nikdo však nemůže stoupat věčně. Poprvé na něj byl vydán zatykač v roce 1997, ale tenkrát se z toho ještě dostal. Černák byl nakonec zatčen v Praze v roce 2003, myslel si, že jej jeho styky s tajnou službou zachrání. Ve slovenské politice se zatím odehrály změny, které jeho ochránce vyřadily ze hry. Dostává doživotí, ve vězení se přiznává k několika vraždám a doteď bojuje o propuštění.

Filmaři si vybrali k natáčení Znojmo z důvodu, že svojí architekturou i prostředím nejvíce zapadá do představ tvůrců. Před vlastním natáčením probíhaly tří měsíční přípravy. Filmaři si byli několikrát prohlédnou interiéry i exteriéry věznice a do komparsu obsadili i některé zaměstnance, kteří si vedle hlavního představitele Milana Ondrika, zahráli například dozorce. „Nechceme natáčet životopis mafiánského bosse, ale filmem se snažíme přiblížit atmosféru 90 let na Slovensku, kdy i politiku ovládali lidé z podsvětí.“ říká produkční Tomšů.

Ve Věznici Znojmo se celovečerní film natáčel poprvé. A tak byly dva natáčení dny zajímavou zkušeností pro všechny přítomné.  

 

luk

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.