Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nejlepším způsobem, jak zúročit získané zkušenosti z rekvalifikačního kuchařského kurzu pořádaného Věznicí Znojmo, je porovnat dovednosti frekventantů tohoto kurzu s uměním a zkušenostmi kuchařů ústavní kuchyně

" Vaření je o lidech. Jídlo je možná jediná univerzální věc, která má opravdu sílu všechny spojit. Bez ohledu na kulturu, všude na světě lidé jedí společně.“

(Guy Fieri)

 

Znojmo 9. května (VS CR). Nejlepším způsobem, jak zúročit získané zkušenosti z rekvalifikačního kuchařského kurzu pořádaného Věznicí Znojmo, je porovnat dovednosti frekventantů tohoto kurzu s uměním a zkušenostmi kuchařů ústavní kuchyně. Zaměstnanci stravovacího referátu věznice a učitelé rekvalifikačního kurzu tak přišli s nápadem uskutečnit kuchařskou soutěž MasterChef. Inspirací byla původně britská televizní soutěž amatérských kuchařů, která se vysílá i v Česku, a to od října 2015. A protože se ve znojemské věznici pořádají rekvalifikační kuchařské kurzy pro odsouzené již několik let, byl tento pořad námětem a výzvou pro soutěž v kuchařském umění za zdmi věznice.

Vězeňské soutěže Mastrchef 2023 se zúčastnily 4 týmy, a to 2 týmy kuchařského kurzu a 2 týmy kuchařů z ústavní kuchyně. Odborná komise zaměstnanců věznice hodnotila nejen chuť, ale i vzhled soutěžních pokrmů. Všechny týmy připravovaly vždy předkrm, polévku, hlavní jídlo a dezert. Předkrmem byly například okurkové závitky nebo domácí paštika, polévky se připravovaly lahodná krémová s opečenou petrželkou nebo celerový krém s modrým sýrem a hlavním jídlem byl třeba hovězí burger se slaninovou majonézou, koreláda s bramborovými noky a okurkový salát. Sladkou tečkou celého menu byl výborný ovocný dort s mascarpone nebo Tiramisu. Po pečlivém výběru se jako první umístil tým kuchařského kurzu, pod vedením odsouzeného Jířího Hubatky s názvem „Hubaťáci“ s celkovým počtem 146 bodů. Druhé místo vybojoval tým kmenových kuchařů ústavní kuchyně „Zlínští berani“ pod vedením odsouzeného Libora Mozoliče s celkovým počtem 140 bodů. Na místě třetím se umístil tým kuchařského kurzu „Chacharboys“ pod vedením Petra Harakala s počtem bodů 127. A bramborová medaile patřila týmu kmenových kuchařů ústavní kuchyně pod vedením Davida Kamenského s názvem „Star Boys team“ s celkovým počtem 121 bodů.

I když je vítěz jen jeden, tak si soutěž užili všichni a výsledné pokrmy byly chutné, kvalitně připravené a vzhledově upravené tak, že lákaly na první pohled.

Velmi pozitivním poznatkem z celé soutěže byl také fakt, že účastníci letošního běhu rekvalifikačního kuchařského kurzu zúročili získané kuchařské znalosti a dovednosti.

 

luk

   

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.