Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Znojmo 21. prosince (VS CR). Vojtěch Šebela – příslušník justiční stráže ve Znojmě, který na sebe upozornil zajímavým koníčkem a tím je kreslení.

Vojtěch Šebela – příslušník justiční stráže ve Znojmě, který na sebe upozornil zajímavým koníčkem a tím je kreslení. Vystudoval  střední průmyslovou školu. Kromě kreslení ho baví fotbal a po práci se mu v současnosti věnuje jako trenér dětí a mládeže. Během příjemného předvánočního povídání se dozvídám plno zajímavých věcí o neobvyklém koníčku, který není jen touhou nakreslit portrét nebo krajinu, ale je zároveň relaxací a odpočinkem od starostí všedních dnů. 

Jak Vás objevil časopis Blesk?

Na facebooku na stránce „kreslení“ mám svoje obrázky a tam mě objevila redaktorka Blesku paní Lucie Cigániková

 

Proč jste začal kreslit?

Když mi před třemi lety skončila fotbalová sezóna, tak jsem přemýšlel, co budu během dlouhých zimních večerů dělat. Byla to víceméně náhoda.  A už jsem u toho zůstal.  Kreslení je pro mě odpočinek, relax. Když kreslím, tak se soustředím jen na to, všechno kolem mě přestane existovat. 

 

Které jsou Vaše nejhezčí obrázky, které jste nakreslil?

Samozřejmě všechny (smích). Určitě ale Jeremy Irons, Vincent Cassel nebo Karel Gott. Jsou to rozměrově největší portréty a trvaly nejdelší dobu. Myslím si, že se mi ale povedla i znojemská ulička. Znojmo má hodně hezkých míst, která se dají kreslit. Je to krásné město. 

 

Kreslíte i jiné téma než portréty, třeba historické části Znojma, Vranov nad Dyjí. Co je pro Vás těžší kreslit?

Portréty, na nich je nejvíce práce s očima. Musím na jejich kreslení vybírat správné tužky. Když nakreslím špatně oko, zkazím celý portrét. Potom je také hodně práce nakreslit vrásky. Rád se zaměřuji na detaily obličeje.

 

 

Kolik času Vám zabere kreslení portrétu a kolik krajiny?

Záleží na velikosti obrazu a také na množství detailů, které chci na obraze kreslit. Chci kreslit větší formát než je A3 nebo A2. Samozřejmě čím větší je obraz, tím více mi to zabere času. Práce na obrazech jde do desítek hodin. 

 

Podle čeho si vybíráte téma obrazu?

Podle nálady. Někdy mám chuť kreslit portrét a někdy zase zajímavá a kouzelná místa Znojemska. Motivy hledám na fotkách. Bavilo mě kreslit třeba znojemskou rotundu, vranovský zámek, radniční věž. Chci, aby lidé, kteří jsou zdaleka, viděli, jak krásné město Znojmo je.  

 

 

 

Máte nějaké oblíbené místo nebo téma, které rád kreslíte?

Nemám. Mám rád složitější kreslení. Třeba nerad kreslím portrét ženy, protože je většinou upravená, s minimem vrásek. Baví mě kreslit portréty mužů, dají se na nich vypracovat dokonaleji detaily jako jsou vrásky , mimika obličeje. Nebo třeba když jsem kreslil znojemskou rotundu, musel jsem tam vykreslit velké množství kamenů, ze kterých je postavena. Víc práce na díle, víc detailů pro mě znamená atraktivnější, zábavnější.   

 

Jakou používáte techniku kresby? 

To záleží na tom, co kreslím. U portrétů třeba nanáším štětcem nejprve rozdrcenou křídu jako počáteční vrstvu a potom vhodnou tužkou dokresluji detaily. Střídám různé druhy tužek, používám nastrouhaný grafit, hodně používám gumu. Takže vyloženě jednu techniku nemám, snažím se používat vše od suchého pastelu až po tužky. Záleží to tedy na tom, co si myslím, že se na určitou kresbu bude nejvíce hodit.   

 

Jak řešíte chybu při kreslení?

Jak u čeho. Někdy to jde, ale jsou kresby, kdy chybu už prostě nespravím. Stalo se mi, že po 15-ti hodinách práce jsem špatně zaměřil oko a to už nevygumuju, tak musím začít od začátku. Potom si musím dávat pozor třeba na to, abych nesahal na papír, zůstaly by tam otisky a to je také neopravitelné.  

 

 

Zdokonaloval jste se někdy v nějakém kurzu kreslení?

Ne a ani po tom netoužím. Přál bych si poprosit o radu přímo osobně malíře, kteří jsou pro mě vzorem a z jejichž děl čerpám jako je třeba Jeffrey Appiatu, Jono Dry nebol Kelvin Okafor. Hodně věcí si nastuduji na internetu například na you tube.  

 

Kreslil jste někdy na přání?

Ano, pro kamarády nebo známé. Většinou to bylo jako dárek.

 

Kreslení se věnujete 3 roky. Jaký jste byl malíř ve škole?

To jsem měl jiné zájmy, na prvním místě pro mě byl fotbal a tomu se věnuji dodnes, ale ne jako aktivní hráč, ale v roli trenéra. Tenhle koníček mi zabere celkem hodně času. Ale je pravda, že třeba na táboře jsem psal a maloval kroniku. S výtvarnou výchovou jsem problém neměl, bavilo mě to.  

 

Na čem teď pracujete?

Teď mám volno. Těším se na vánoce. Zatím přemýšlím, co mě chytí. Láká mě kreslit velké obrazy. Na internetu jsem se díval na Masaryka, jsou tam jeho staré fotografie. Podle fotografie bych nakreslil jen obrysy a potom se pokusil kreslit bez fotografie jen podle sebe, zaměřil bych se na detaily jeho vrásek, na zornice.    

 

Napadlo Vás třeba udělat výstavu vašich obrazů?

Chtěl bych ji jednou udělat, je to můj sen. Ale až budu mít nakreslené velké formáty. Nechci dělat výstavu z obrazů na formátu A3. Je problém sehnat větší papír na kreslení, ten co používám, se vyrábí v Anglii.  Papíry, na které kreslí známí umělci, se v České republice nevyrábí.

 

Zbývá mi jen než Vám popřát dobré nápady, zajímavou inspiraci a splnění snů.

Děkuji za rozhovor.

 

luk

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.