Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE 28. června (VS ČR) - Práce u vězeňské služby, resp. ve Věznici Valdice je sice náročná, ale pestrá. Pokud uvažujete o tom, že byste rádi rozšířili naše řady a oblékli uniformu, čtěte dále.

Věznice Valdice se nachází na místě bývalého kartuziánského kláštera, je nejstarší věznicí v České republice, od počátku své historie je určená pro ty nejtěžší zločince. Práce v naší věznici není jako každá jiná, má svá specifika, pro některé z vás je možná obestřená tajemstvím a ptáte se, co vlastně obnáší. Pojďme si trochu přiblížit, co vás čeká, pokud byste se ucházeli o služební místo v uniformě.

Zcela určitě budete muset splňovat kritéria v oblasti fyzické, zdravotní a osobnostní způsobilosti, být trestně bezúhonný, mít české občanství a věk nad 18 let. Příslušník vězeňské služby nesmí být členem politické strany nebo politického hnutí.

Jak u nás probíhá přijímací řízení? Jako první Vás budou čekat fyzické testy. Pokud se věnujete nějakému sportu, není třeba se jich obávat. Člunkový běh 4 x 10 m na čas, celomotorický test (po dobu 2 minut opakovaně stoj spatný – dřep – leh na břiše – dřep – stoj spatný), kliky a leh sedy též ve dvou minutách, běh na jeden kilometr– to jsou základy, které je nutné splnit.

Na otázku, která disciplína je pro nové uchazeče nejproblémovější, zástupce vedoucího oddělení pro služební a profesní přípravu Vojtěch Pivinský, který vás složením fyzických zkoušek bude provázet, odpovídá: „Největším problémem uchazečů je běh. Pokud neběháte ve svém volném čase, věnujte přípravám alespoň měsíc před těmito zkouškami. Příslušník vězeňské služby prostě musí mít fyzičku, protože nejen že fyzické testy bude opakovat každý rok, ale v tomto specifickém prostředí nikdy neví, kdy se mu bude hodit.“

Dále budete absolvovat základní zdravotní vyšetření, závodní lékařka s Vámi projde osobní anamnézu včetně výpisu od praktického lékaře.

A jako poslední Vás čeká posouzení osobnostní způsobilosti, jehož cílem je zjištění, zda je Váš komplexní osobnostní profil v souladu s kritérii stanovenými pro službu v bezpečnostním sboru, pro určené služební místo.

Vaší odměnou bude potom pravidelný služební příjem, stabilizační příplatek, základní doba služby 37,5 hodiny týdně, 6 týdnů dovolené v kalendářním roce. Dále je v současné době možné získat i náborový příspěvek ve výši 150 000 Kč. Můžete využít i ubytování v ubytovně věznice, příspěvek z FKSP na stravování, na dovolenou, penzijní připojištění apod. Každá práce má svá specifika, jsou dny klidnější a náročnější, proto se vedení věznice snaží svým zaměstnancům nabídnout další benefity, např. možnost využití posilovny, tělocvičny, sauny, infrasauny a rehabilitačního střediska v prostorách věznice.

Po přijetí do služebního poměru příslušníka VS ČR vás čeká základní odborná příprava v Akademii Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem. Ta probíhá přednáškovou a výcvikovou formou s dobou trvání 15 týdnů. Tato výuka je ukončena závěrečnou klasifikací z jednotlivých předmětů a komplexní závěrečnou zkouškou. Po úspěšném splnění se vrátíte do věznice a začnete plnohodnotně plnit všechny svěřené úkoly.

Pokud nemáte žádné zkušenosti a absolvujete přijímací řízení i základní odbornou přípravu úspěšně, budete zařazen/a na pozici strážné/ho. Vaším úkolem bude zajišťování vnější bezpečnosti, tedy výkon strážní služby na strážních věžích, na vchodech, při doprovodu vozidel, ve strážní a zásahové hlídce. Až se ve věznici zorientujete a zvládnete běžné činnosti, nabízíme následující specifikace: Pro fyzicky zdatné možnost podílet se na přepravě vězněných osob, zajišťování mimořádných bezpečnostních akcí i prezentace věznice, pro milovníky psů služba na úseku kynologie, pro zdatné řidiče nabídka řízení široké škály vozidel od osobních, přes nákladní, až po speciální eskortní vozidla. Též můžete přestoupit na pozici dozorce a být tak v každodenním styku s odsouzenými na jedné z pěti ubytoven.

Pokud máte kuráž, neváhejte oslovit personální oddělení věznice, tel. 493 507 221, 219, mail: 22personalnivedouci@vez.val.justice.cz, které vám sdělí podrobnější informace a provede vás celým přijímacím řízením.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X