Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE 13. června (VS ČR) - Práce u vězeňské služby je sice náročná, ale pestrá. A rozhodně není pro každého.

Chcete se stát příslušníkem a pracovat ve valdické věznici, která je nejstarší věznicí v ČR? Pak budete pracovat v prostředí, které dýchá historií. Věznice byla zbudována v prostorách zrušeného kartuziánského kláštera, za jehož vznikem stojí Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. Budete se pohybovat v prostorách, kde dříve kartuziánští mniši trávili čas v modlitbách. Již od vzniku věznice v roce 1857 byly Kartouzy určeny pro výkon trestu mužů, kteří spáchali ty nejtěžší zločiny proti životu a zdraví.

V dnešní době musí uchazeč splňovat kritéria v oblasti fyzické, zdravotní a osobnostní způsobilosti, být trestně bezúhonný, mít české občanství a věk nad 18 let. Příslušník vězeňské služby nesmí být členem politické strany nebo politického hnutí. Odměnou úspěšnému uchazeči je potom pravidelný služební příjem, stabilizační příplatek, základní doba služby příslušníka 37,5 hodiny týdně, 6 týdnů dovolené v kalendářním roce, po 15 letech služby nárok na výsluhový příspěvek a čtrnáctidenní ozdravné pobyty v zotavovnách vězeňské služby. Dále je v současné době možné získat i náborový příspěvek ve výši 150 000 Kč. Mezi další zaměstnanecké benefity patří příspěvek z FKSP na stravování, na dovolenou, penzijní připojištění apod. Každá práce má svá specifika, jsou dny klidnější a dny náročnější, proto se vedení věznice snaží svým zaměstnancům nabídnout další benefity, např. možnost využití posilovny, tělocvičny, sauny, infrasauny a rehabilitačního střediska v prostorách věznice.

Pokud výše uvedené podmínky splňujete, podáte si přihlášku a absolvujete přijímací řízení. Fyzická způsobilost se prokazuje testy tělesné zdatnosti, zdravotní způsobilost je posouzena lékařem VS ČR a osobnostní způsobilost se prověřuje psychologickým vyšetřením, které trvá asi čtyři hodiny. Testy tělesné zdatnosti se skládají z následujících cviků: člunkový běh 4 x 10 m, celomotorický test (po dobu 2 minut opakovaně stoj spatný – dřep – leh na břiše – dřep – stoj spatný), klik – vzpor ležmo (opakovaně) – hodnotí se počet správně provedených cviků bez přerušení, běh na 1000 m na čas.

Po přijetí do služebního poměru příslušníka VS ČR vás čeká základní odborná příprava v Akademii Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem. Ta probíhá přednáškovou a výcvikovou formou s dobou trvání 15 týdnů. Tato výuka je ukončena závěrečnou klasifikací z jednotlivých předmětů a komplexní závěrečnou zkouškou. Po úspěšném splnění se příslušník vrací do své organizační jednotky a může plnohodnotně plnit všechny svěřené úkoly.

Přijetí do služebního poměru je v první fázi na dobu určitou – konkrétně 3 roky. Před zařazením do služebního poměru na dobu neurčitou příslušník skládá služební zkoušku.

Samozřejmě práce ve Věznici Valdice není jen o příslušnících, ale i o civilních zaměstnancích, kteří mají na starosti chod. Jsou to jak odborné pozice na oddělení výkonu trestu, kde jsou v současné době volná místa vychovatelů, či speciálních pedagogů, tak i různé administrativní práce, které však nepatří mezi dlouhodobě neobsazená. 

Pokud vás práce ve vězeňské službě oslovila, neváhejte oslovit personální oddělení věznice, tel. 493 507 221, 219, mail: 22personalnivedouci@vez.val.justice.cz

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X