Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 4. listopadu (VS ČR) – Vězeňská duchovenská péče uspořádala ve Věznici Světlá nad Sázavou dne 20. října seminář se zaměřením na práci kaplanů a duchovních dobrovolníků, působících v českých věznicích, a specifika odborného zacházení s odsouzenými ženami. V čele s hlavním kaplanem Vězeňské služby ČR Ottou Brochem a předsedou Vězeňské duchovenské péče Pavlem Zvolánkem se jej zúčastnilo na třicet osob.

Hosty přivítala a po celý den doprovázela ředitelka věznice Monika Myšičková. Do semináře se zapojili i dva z místních kaplanů, Aleš Kocián a Pavel Jäger. Ti hovořili o duchovní péči z pohledu práce s odsouzenými ženami, kdy zdůraznili, že i v této oblasti se projevují specifika ženské věznice. Více řeší problémy vzniklé ze vzájemného soužití na vězeňských ubytovnách a jako matky pak často hledají oporu a pomoc z hlediska rodinných vazeb. „Z vyprávění obou kaplanů je znát, že svoji práci dělají rádi a s velkým zájmem,“ konstatoval Pavel Zvolánek. Vzájemná diskuse se však nenesla jen v duchovním směru. Přítomní zhlédli videoprezentaci mapující dvacetiletou historii jediné ryze ženské české věznice a ředitelka věznice zodpovídala mnoho dotazů navazujících na její přednášku o světelské věznici a zacházení s odsouzenými ženami.

Seminář se z pohledu přítomných kaplanů a dobrovolníků setkal s kladnou odezvou. Kaplanka příbramské věznice a absolventka odborné stáže ve věznicích ve Spojených státech amerických pak v závěru vyjádřila obdiv úrovni a profesionalitě vedení a chodu věznice.

raj

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X