Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 2. prosince (VS ČR) – Na konci listopadu proběhlo ve Věznici Světlá nad Sázavou setkání českých a slovenských kaplanů v čele s předsedou Vězeňské duchovenské péče Pavlem Zvolánkem.

Setkání nad vyhodnocením duchovenských aktivit církve Adventistů sedmého dne se koná každoročně. Nyní poprvé připadlo na světelskou věznici. Hosty přivítala a po celý den doprovázela ředitelka věznice Monika Myšičková. Diskuse se nenesla jen v duchovním směru. Všichni přítomní se shodli, jak důležité je pro lidi se záznamem v rejstříku trestů zaměstnání a vzdělání. „Do pracovních aktivit máme zařazeno na 500 žen. Ale neopomíjíme ani vzdělávání, a to především díky místnímu školskému vzdělávacímu středisku. Ač se to zdá nereálné, i v dnešní době jsou některé ženy negramotné a podepisují se třemi křížky. Právě pro ty zde máme kurz základní školy,“ uvedla ředitelka věznice. Důležitost vzdělání nejen pro další život, ale i pro posílení vlastního sebevědomí potvrdil také světelský kaplan: „Jedné odsouzené jsem četl dopisy od vnuka, protože neuměla číst ani psát. Začala chodit do školy, aby se toto všechno naučila. A jak byla šťastná a na sebe hrdá, když dopis poprvé přečetla ona mně.“ I na tomto případu je vidět, že duchovní péče je nedílnou součástí působení na odsouzené.

Ředitelka věznice pak závěrem poděkovala všem kaplanům za činnost a aktivity v rámci vězeňské služby. Setkání vyvolalo veliký ohlas, to dokládala i děkovná slova Pavla Zvolánka: „Děkuji za celodenní péči všech, kteří se o nás v zázemí věznice starali. Ohromně to na nás zapůsobilo, to však bylo vidět i přímo na místě z reakcí kaplanů.“

raj

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X