Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 8. února (VS ČR) – Pražská mateřská škola Elijáš věnovala Věznici Světlá nad Sázavou domeček a kuchyňku na hraní. Ty budou zpestřovat dny dětem ze specializovaného oddílu pro matky s dětmi i dětem, které přichází za svojí maminkou do věznice na návštěvu

Zaměstnanci školky si vybrali několik adeptů, kde by jimi nevyužívané hračky nadále sloužily pro radost dětem. K závěrečnému rozhodnutí přispěl Pavel Zvolánek z Vězeňské duchovenské péče, který je se školkou v kontaktu a popsal, jak s dětmi světelská věznice pracuje. Věznice se na práci s dětmi zaměřuje dlouhodobě. Tím, že se jedná o ženskou věznici, snažíme se co nejvíce udržet pouto mezi matkou a dítětem. Specializovaný oddíl pro matky s dětmi spíše připomíná svým vybavením a barevnými stěnami školku. Zařízením i různými pomůckami je uzpůsoben dětem tak, aby docházelo k jejich správnému a všestrannému rozvoji. Z dosavadních zkušeností můžeme konstatovat, že blízkost dítěte i způsob, jak oddíl funguje, přispívá k následnému chování matky po propuštění z výkonu trestu, protože recidiva žen z tohoto oddílu se pohybuje kolem „pouhých“ 15 %. Nezapomínáme však ani na děti, které přichází do věznice na návštěvu. I zde vnímáme důležitost vazby matka-dítě a snažíme se o to, aby se dítě, i přes různá bezpečnostní opatření, cítilo ve věznici relativně dobře. Reagujeme však i na skutečnost, že malé dítě často nedokáže nečinně dlouho sedět na jednom místě. Návštěvní místnosti jsou proto vybaveny dětskými koutky, které nyní navíc postupně ještě více zvelebujeme.

Děkujeme zaměstnancům mateřské školy Elijáš za jejich podporu, které si velmi vážíme. Zároveň děkujeme Pavlu Zvolánkovi, který se předání osobně zúčastnil a již po několikáté se, jako zástupce Vězeňské duchovenské péče, podílí na zprostředkování pomoci světelské věznici.

raj

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X