Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 4. prosince (VS ČR) – Odsouzené ženy z věznice ve Světlé nad Sázavou již potřetí absolvují kurz Vězňova cesta, který spadá do činností Mezinárodního vězeňského společenství. Ve světelské věznici jej koordinuje a vede kaplan Aleš Kocián. Cílem tohoto kurzu je seznámení se se základními principy křesťanství a křesťanské etiky, hledání duchovního směru s jiným hodnotovým žebříčkem, samostatné uvažování i komunikace a rovněž posílení pozitivních dovedností ve výkonu trestu i v civilním životě. Program je interaktivní a používá mj.  krátké videosekvence se zkušenostmi odsouzených a propuštěných na různých místech světa. Zvlášť tato část je pro účastníky velmi působivá a podnětná. Odsouzené, které kurzem již prošly, se ve svých svědectvích shodují na tom, že program má velký význam pro jejich současnost i budoucnost. Mnohé z nich zůstávají v kontaktu s kaplanem nebo nadále spolupracují s organizací Mezinárodního vězeňského společenství i po výstupu z výkonu trestu.

Kurz je koncipován na 8 setkání. Zájem je tak veliký, že se setkávání účastní až šestnáctka odsouzených, seznam zájemkyň je naplněn i pro následující 3 běhy do května roku 2020.

Prvních 12 účastnic ukončilo kurz předáním potvrzení o absolvování počátkem července 2019. Na jejich přání bylo do programu přidáno ještě 9. setkání. Tento unikát jsme měli možnost následně prezentovat 23. října  regionálnímu řediteli PFI pro Evropu a Střední Asii, panu Hughi Greatheadovi. V ten den ukončilo kurz dalších 12 odsouzených žen a za jeho přítomnosti i ony získaly potvrzení o absolvování. Spolu s ním se závěrečného předávání zúčastnily také ředitelka věznice Monika Myšičková, Kateřina Kocyan v zastoupení sponzorů programu a vedoucí kurzu Vězňova cesta v ČR Lenka Hellerová.

Po celém světě se podle dostupných nahlášených údajů z 223 zemí nachází 10 912 838 vězňů. Jednou z dobrovolnických organizací, která má svých 66 000 spolupracovníků ve 112 zemích světa, je i v České republice působící Mezinárodní vězeňské společenství (Prison Fellowship International). To s Věznicí Světlá nad Sázavou dlouhodobě spolupracuje nejen v rámci uvedeného kurzu, ale i v rámci dalších svých mnohých aktivit.

Mgr. B.Th. Aleš Kocián, kaplan věznice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X