Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 13. června (VS ČR) - V pátek 10. června byl v polském městě Sztum zahájen 32. ročník celopolské a 19. ročník mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2023. Českou republiku zde reprezentovalo 17 věznic, s uměleckými a výtvarnými díly 29 odsouzených mužů i žen. Jedním z témat, kterému byla výstava věnována, byla vzpomínka na hrdiny varšavského ghetta. Obraz “Naděje hrdiny“ odsouzeného Róberta ze Stráže pod Ralskem zaznamenal obrovský úspěch a strážská věznice za toto dílo získala speciální ocenění. Výjev hrdiny z obrazu byl použit organizátory výstavy jako hlavní motiv celé akce. V pondělí 13. června předal Ředitel věznice Rýnovice Petr Veselý ocenění, spolu s gratulací a poděkováním od polských kolegů, řediteli Věznice Stráž pod Ralskem Ladislavu Blahníkovi.

Během slavnostního ceremoniálu ve Sztumském centru kultury byli oceněni nejlepší umělci. V kategorii zahraničních účastníků se na předních místech umístily Věznice Teplice, Kynšperk nad Ohří, Brno, Heřmanice, Olomouc, Rapotice, Všehrdy a Praha Ruzyně. Konkurence byla i v letošním roce velká. Své výrobky zde dále vystavovalo 128 vězňů z Polska, 8 odsouzených z Litvy, 7 vězňů z Německa a nově i 4 odsouzení z Francie. Celkem bylo do Sztumu zasláno více jak 2000 prací.

Odborní zaměstnanci Vězeňské služby zapojují vězně do tvůrčích činností. Díky nim mohou odsouzení nejen konstruktivně využít dobu trestu, pracovat na svém osobním rozvoji, posilovat sebevědomí a správně a efektivně využívat čas. Cílem výstavy je popularizovat vězeňské umění jako prostředek resocializace, motivovat odsouzené i zaměstnance věznic k zájmu o umění, formou soutěže vyhodnotit uměleckou a výtvarnou úroveň jednotlivých prací a ocenit ty nejlepší. Hlavním spoluorganizátorem za Českou republiku je od počátku konání výstavy Věznice Rýnovice.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X