Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 13. června (VS ČR)- V pátek 10. června byl v polském městě Sztum zahájen 31. ročník celopolské a 18. ročník mezinárodní výstavy vězeňského umění Sztum 2022. Českou republiku reprezentovalo 12 věznic, s uměleckými a výtvarnými díly 25 odsouzených mužů i žen. Během slavnostního ceremoniálu byli oceněni nejlepší umělci. V kategorii zahraničních účastníků se na předních místech umístily Věznice Teplice, Rýnovice, Heřmanice, Světlá nad Sázavou, Všehrdy, Brno a Litoměřice. Ocenění převzal 1. zástupce ředitele Věznice Rýnovice Petr Wendler.

Konkurence byla i v letošním roce velká. Své výrobky zde dále vystavovalo 130 vězňů z Polska, 13 odsouzených z pěti věznic z Litvy. Celkem bylo do Sztumu zasláno více jak 2000 prací.

 

Odborní zaměstnanci Vězeňské služby zapojují vězně do tvůrčích činností. Díky nim mohou odsouzení nejen konstruktivně využít dobu trestu, pracovat na svém osobním rozvoji, posilovat sebevědomí a správně a efektivně využívat čas. Cílem výstavy je popularizovat vězeňské umění jako prostředek resocializace, motivovat odsouzené i zaměstnance věznic k zájmu o umění, formou soutěže vyhodnotit uměleckou a výtvarnou úroveň jednotlivých prací a ocenit ty nejlepší. Do kategorie umělecké a výtvarné patří sochařství, malířství, kresba, grafika, plakáty, ruční řemesla, drhání, výrobky z chleba, papíru i hlíny. Polští vězni soutěží i v kategorii literární a dramatické.

 

Během oficiální návštěvy byla podepsána nová dohoda o spolupráci mezi Věznicí Sztum a Věznicí Rýnovice. Litevská i česká delegace si prohlédla Věznici Sztum a Věznici Malbork. Rýnovičtí zaměstnanci měli také možnost setkat se s litevskými i polskými kolegy a pohovořit o vzájemných zkušenostech v práci s vězněnými osobami.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X