Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

RÝNOVICE 5. prosince (VS ČR) - V pátek 2. prosince navštívilo v doprovodu zaměstnance věznice JVA Bautzen a paní tlumočnice Věznici Rýnovice sedm zaměstnanců – dobrovolníků z neziskové organizace Brücke, zapsaný spolek, z Bautzenu. Toto sdružení pravidelně dochází do věznice Bautzen, kde se podílí na přípravě odsouzených a chovanců na jejich propuštění a poskytuje jim i další komplexní služby.

Po oficiálním přivítání, kterým ředitel Věznice Rýnovice plk. Mgr. Veselý zahájil návštěvu z Německa následovala prezentace, během které zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu npor. Mgr. Bc. Valenta seznámil přítomné s českým vězeňským systémem a s podmínkami výkonu trestu ve Věznici Rýnovice, následovala prohlídka věznice. Hosté si měli možnost prohlídnou školské vzdělávací středisko, kde si pro ně jeden ze studentů připravil krátkou ukázku modelování v grafickém programu, poté navštívili specializovaný oddíl ochranných léčeb, kde jim odsouzení za hudebního doprovodu kaplana zazpívali jednu píseň, dále specializovaný oddíl pro odsouzené s poruchou duševní a poruchou chování, včetně oddílu se zesíleným stavebně technickým zabezpečením. Následovala návštěva vánočně vyzdobeného standardního oddílu a výstupního oddílu, kde za účasti vychovatelky odsouzení zrovna pekli vánoční cukroví. Zejména oddíl ochranných léčeb a výstupní oddíl je překvapil svým vybavením a možnostmi, jak trávit smysluplně volný čas. Nejsilnější dojmy si však hosté odnášeli z prohlídky oddílu výkonu kázeňských trestů.

Po prohlídce kaple a následné diskusi, ve které hosté shrnuli své dojmy z návštěvy rýnovické věznice a poděkovali plk. Mgr. Veselému za vřelé přijetí, následovalo rozloučení, během kterého obdrželi vánoční balíčky, které si pro ně připravili odsouzení pod vedením paní vychovatelky.  Zúčastnění se shodli, že v podobných aktivitách má smysl pokračovat i v budoucnu, neboť je přínosem pro obě strany.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X