Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ORÁČOV 27. července (Raport, VS ČR) - Minulý týden byl zveřejněn v týdeníku Raport rozhovor s kaplankou věznice Radmilou Sýkorovou. Až do 8. září můžete v Galerii Samson Cafeé navštívit výstavu Člověk mnoha tváří. Netradiční projekt představuje výtvarné práce vězňů oráčovské věznice, kteří kreslí, malují nebo vyrábějí puzzle a skládají origami. Někteří z nich objevili své nadání až ve výkonu trestu. Tvoří pro radost svoji, svých blízkých a také pro své spolubydlící na oddílech. Před více jak rokem oslovila kaplanka Radmila Sýkorová Muzeum T.G.M v Rakovníku a vzniklo Memorandum o spolupráci na možnosti prezentace vězeňských prací veřejnosti.

  • Většina veřejnosti má o náplni volného času u lidí ve výkonu trestu nejrůznější představy. Co inspiruje člověka za mřížemi, že vezme papír, tužku nebo barvy a začne malovat, i když třeba není výtvarník?

Myslím si, že inspirace k výtvarnému projevu lidí ve výkonu trestu je rozmanitá. Odsouzení mají více volného času, než měli v běžném životě. Snaží se vyplnit svůj čas něčím smysluplným. Mnozí mají manželky, partnerky a také děti, chtějí je potěšit a něco jim poslat, tak berou do ruky papír, tužku, pastelky a tvoří. Mezi vězni jsou i umělci, kteří rozpoznají talent u druhého člověka a ukážou mu pár technik, jak postupovat a motivují ho k jeho osobité tvorbě.

Při tvoření mají možnost na chvíli zapomenout, že jsou za mřížemi, a přenést se do svého světa fantazie. Jejich kresby často vyjadřují emoce, které v rámci jejich tvorby přenášejí na papír, a to má většinou terapeutický rozměr, i když často nevědomý. Některé naše klienty ke kreslení motivovala plánovaná výstava v Galerii Samson Cafeé.

  • Jak vnímáte prezentaci děl vašich vězňů? Myslíte, že jejich snaha ukázat své postoje vůči světu i sobě samým prostřednictvím výtvarného tvoření může veřejnosti prospět? Může např. oslovit jejich příbuzné a známé a nabídnout jim jiný pohled na vězněné?

Vnímám, že většina vězňů, která se zapojila do realizace výstavy, tvořila, aniž by tím něco sledovala. Do tvorby se jim přirozeně promítají emoce a jejich životní příběhy a zkušenosti.  Veřejnosti může určitě prospět, když zjistí, že za mřížemi jsou lidé, kteří je mohou něčím obohatit. Vést k zamyšlení nad životem samotným ve všech jeho rovinách a vrstvách. Každý z nás má v sobě dobré i zlé, záleží, co v dané situaci převáží. Mnozí odsouzení ve svém životě nezažili opravdový zájem o ně samotné nebo o to, co vytvořili. Tato výstava byla možná jedna z prvních příležitostí prezentovat něco pěkného ze svého života. Věřím, že jejich příbuzní na ně budou po zhlédnutí výstavy hrdí stejně jako já.

  • Podporujete jejich tvorbu např. poskytnutí výtvarných potřeb?

Chtěla bych zde vyjádřit, že podpora tvorby klientů probíhala v různých rovinách, a to poskytnutím výtvarných potřeb a také motivačními individuálními rozhovory, které vedly odsouzené k tomu, aby vytvořili něco svého a osobitého. Nešlo nám o dokonalost. Snažila jsem se jim zprostředkovat hlavní cíl výstavy a její možný pozitivní dopad na běžné lidi, kteří ji navštíví. Mluvila jsem s nimi především o boření předsudků, kterých je v naší společnosti mnoho.

  • Mají vězni šanci výstavu vidět naživo? Pokud bude mít výstava úspěch, plánujete pokračovat ve výstavních projektech i do budoucna?

Většina vězňů nebude mít možnost vidět výstavu naživo, ale jejich příbuzní a přátelé ano, a to je pro ně také velice důležité. Těm, kteří mají na výstavě svá díla, věznice umožní vidět svoji tvorbu pomocí prezentace fotografií z výstavy. Po ukončení výstavy se obrázky i další vystavené předměty vystaví v prostorách věznice např. v kapli, kde odsouzení budou mít možnost je zhlédnout. Ve výtvarných projektech bychom rádi pokračovali určitě i do budoucna, a to nezávisle na úspěšnosti výstavy, protože jsme zjistili, jak pozitivní dopad má výstava již nyní na naše klienty. Mnohým se zvedlo sebevědomí a začali se cítit více jako lidé a to není málo. Další pokračují ve svém tvoření dál, a to jim přináší do života radost.

  • Jak hodnotíte spolupráci s rakovnickým muzeem a jak se vám instalace v historickém prostoru domu u Samsona líbí?

Instalace v historickém prostoru Samson se mi velice líbí, je to místo, které doslova dýchá pozitivní energií. Mám pocit, jako by díla našich klientů v tomto prostoru dostala ještě další rozměr. Ráda bych také ocenila velice citlivý a profesionální přístup těch, co výstavu instalovali, protože to má také velký vliv na její celkovou atmosféru. Spolupráce s rakovnickým muzeem je a byla výborná. Věřím, že bude pokračovat i v dalších letech.

 

Sláva Vaic, Raport

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X