Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Spolupráce Mateřské školy Zámostní s Věznicí Heřmanice probíhá již od roku 2016, kdy se do projektu polytechnické výchovy „Kutiliště aneb polytechnická výchova Zámostníčků“ zapojili pedagogové volného času věznice.

Pedagogové pan Adlof a pan Štrba se jako lektoři podíleli na organizaci a průběhu jednotlivých lekcí polytechnické výchovy v naší polytechnické dílně. Spolu s odsouzenými pravidelně vyráběli dřevěné polotovary, ze kterých na lekcích polytechnické výchovy vznikaly v rukou dětí krásné dřevěné výrobky.

Z vězeňské dílny putovaly do mateřské školy originální dřevěné hračky určené pro námětovou hru, rozvoj motoriky a logického myšlení dětí nebo dřevěné kulisy pro dramatickou výchovu. Školní zahradu obohatily nové hrací prvky pro venkovní hry dětí. Srdce malých Zámostníčků si získal hlavně školní autobus, který se těší největší oblibě. Sváteční atmosféru v tomto předvánočním čase vytváří na zahradě školky jedinečná vánoční dekorace v podobě dřevěného betlému vyrobeného rovněž ve Věznici Heřmanice.

Úsměvy na tvářích a radostné dovádění dětí nejen ve třídě  Žabiček způsobila návštěva pedagogů volného času z Věznice Heřmanice. Pan Adlof spolu s panem Štrbou, kteří  působí v mateřské škole také jako lektoři polytechnické výchovy, totiž přinesli do mateřské školy plné krabice krásně zdobených dřevěných pomůcek a hraček. Tyto hračky byly vyrobeny pod jejich vedením odsouzenými, kteří  v rámci pracovní činnosti pracují ve stolárně.

Děti tak získaly pro své hry ve školce a na školní zahradě originální polytechnické hračky, které estetikou a funkčností předčí ty, které jsou běžně k dostání na trhu, a navíc z ekologického materiálu – dřeva. Mezi nimi byl např. velký bagr na písek, vláček s lokomotivou, nákladní auto nebo panáčci či zvířátka.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.