Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Návštěva v Košicích při příležitosti 25. výročí působení ÚVV a ÚVTOS na Floriánské ulici

Ředitel Vazební věznice Ostrava plk. Mgr. Roman Záhorský přijal pozvání ředitele Ústavu pro výkon vazby a ústavu pro výkon trestu odnětí svobody v Košicích (dále jen ÚVV a ÚVTOS Košice) plk. Petra Gerberyho na oficiální návštěvu. Košice v letošním roce oslaví 25 let působení ústavu na Floriánské ulici. Při této příležitosti se uskutečnil slavnostní aktiv, jehož hostem byla místopředsedkyně vlády a ministryně spravedlnosti Slovenské republiky doc. JUDr. Lucie Žitňanská, PhD., generální ředitel sboru vězeňské a justiční stráže Slovenské republiky plk. Ing. Milan Ivan a další významní hosté.

V první části programu vystoupil ředitel ÚVV a ÚVTOS Košice plk. Mgr. Peter Gerbery, který podrobně seznámil přítomné hosty s dějinami vězeňství v Košicích a současným provozem ústavu. Dále pak hosty přivítala místopředsedkyně vlády a ministryně spravedlnosti a generální ředitel sboru vězeňské a justiční stráže. Součástí aktivu bylo také ocenění příslušníků ÚVV a ÚVTOS Košice, bývalých ředitelů věznice, příslušníků jiných bezpečnostních sborů a také ředitele Vazební věznice Ostrava. Ředitel vazební věznice v závěru aktivu vystoupil a poděkoval za dlouholetou spolupráci mezi věznicemi a k významnému výročí ústavu předal řediteli plk. Mgr. Petrovi Gerberymu vázu se symboly České a Slovenské republiky.

V rámci třídenní návštěvy proběhla také prohlídka ženské Věznice v Levoči. Ředitelka věznice plk. Ing. Alena Uharčíková provedla ostravskou návštěvu areálem věznice, seznámila je zejména s pracovními příležitostmi pro odsouzené ženy a se záměry věznice na příští léta. Součástí programu návštěvy byla také prohlídka kulturních památek v Levoči a Košicích, které jsou součástí historie slovenského vězeňství na území Východního Slovenska.

Spolupráce mezi Vazební věznicí Ostrava a ÚVV a ÚVTOS Košice trvá již, dle námi dostupných materiálů, 44 let a v roce 2015 byla podepsána nová „Dohoda o spolupráci na období let 2015 – 2020“.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X