Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

HRADEC KRÁLOVÉ 27. srpna 2018 (VS ČR) - Na základě uzavřeného „Memoranda o spolupráci při zajišťování rekvalifikace odsouzených po dobu výkonu trestu odnětí svobody (dále jen „výkon trestu“)“ je odsouzeným nabízena možnost, v rámci prevence nezaměstnanosti a pomoci návratu na trh práce osobám ve výkonu trestu, absolvování rekvalifikačního kurzu. Vše je ve spolupráci s Úřadem práce České republiky - krajskou pobočkou v Hradci Králové a Vazební věznicí Hradec Králové. Odsouzení tak dostávají šanci a opravdu reálnou možnost k tomu, aby po návratu z výkonu trestu získali co možná nejdříve práci a začlenili se tak zpět do společnosti a běžného života. Firmy mají touto cestou možnost získat pracovníky pro požadované profese.

Projekt je tak skutečně zaměřen na rekvalifikace vybraných odsouzených v profesích, které jsou na trhu práce aktuálně potřebné. Vězeňská služba ČR, ve spolupráci s Úřadem práce ČR, může tímto cíleně připravovat odsouzené na to, aby po propuštění z výkonu trestu vykonávali právě tento druh zaměstnání. V minulosti sice již byla odsouzeným ve výkonu trestu nabízena možnost rekvalifikace, nedošlo však vždy k realizaci s ohledem na aktuální situaci na trhu práce a na konkrétně poptávané profese.

V rámci uvedeného projektu úspěšně absolvovali rekvalifikační kurz „Obsluha vysokozdvižného vozíku“ v měsíci červnu 2018 dva odsouzení z objektu Pouchov. Aktuálně jsou vybráni do rekvalifikačního kurzu „Základní kurz svařování“ další čtyři odsouzení s termínem závěrečné zkoušky počátkem listopadu 2018.

Výběr vhodných odsouzených do rekvalifikačních kurzů je složitější s ohledem na splnění náročných kritérií, která musí odsouzení splňovat. Do tohoto dne projevilo zájem o absolvování některého z možných rekvalifikačních kurzů celkem 27 odsouzených.

  vka    

Sdílet článek

Facebook
Platforma X